Μενού
easter-eggs
Πάσχα στο Ανατολικό Μπλοκ | World History Encyclopedia
  • Α-
  • Α+

Το 1982, η εφημερίδα το ΒΗΜΑ, έκανε ένα ρεπορτάζ για το πώς γιορτάζουν το Πάσχα, οι  Έλληνες που έγιναν πρόσφυγες όταν έληξε ο εμφύλιος. Τότε χιλιάδες κομμουνιστές κατέφυγαν σε χώρες του ανατολικού μπλοκ για να γλυτώσουν την εξορία, τη φυλάκιση ακόμη και την εκτέλεση. Άλλοι έφυγαν για να επιστρέψουν στον «επόμενο γύρο».

Το 1982 όμως, με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ήταν βέβαιο ότι άνοιγε ο δρόμος της επιστροφής μετά από τριάντα χρόνια στην ξενιτιά. Το ρεπορτάζ ήταν στο κλίμα της εποχής και έδειχνε πώς διατηρούσαν τα ελληνικά έθιμα σε κομμουνιστικές χώρες, όπου η θρησκεία δεν ήταν σε περίοπτη θέση. 

Όπως αναφέρει ο συντάκτης από τον πρώτο χρόνο της προσφυγιάς τους, δεν εύχονταν «Καλή Ανάσταση», αλλά «Καλή πατρίδα», με την ελπίδα ότι θα γύριζαν κάποτε στην Ελλάδα. Για εκείνους, το Πάσχα δεν αποτελούσε μόνο μεγάλη γιορτή για τη χριστιανοσύνη. Αποτελούσε και μέρα μνήμης της πατρίδας τους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.mixanitouxronou.gr
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA