Μενού
turkey
Unsplash
  • Α-
  • Α+

To 2007, ο δήμαρχος μιας πόλης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, έστειλε με το ταχυδρομείο κάρτες, που εύχονταν σε πολίτες χαρούμενη «Nowruz» (σ.σ. Πρωτοχρονιά). Όταν αποκαλύφθηκε το περιστατικό, ασκήθηκαν καταγγελίες προς τον δήμαρχο. Αιτία, το γράμμα «w» που είχε χρησιμοποίησε παρανόμως.

Ο δήμαρχος είχε παραβεί αυτό που αποκαλούνταν τότε «νόμος του αλφαβήτου». Θα εξηγήσουμε.

Το 1928, σε μια εποχή που η Τουρκία επιχειρούσε να παρουσιάσει ένα πιο «μοντέρνο» πρόσωπο προς τον Δυτικό Κόσμο, αποφασίστηκε να γίνουν αλλαγές στο αλφάβητο της επίσημης γλώσσας. Τα αραβικά, που ήταν η βάση του αλφαβήτου, έδωσαν τη θέση τους σε ένα νέο σύστημα γραφής, με επιρροές από το λατινικό αλφάβητο.

Αυτή η μεταρρύθμιση έμοιαζε προοδευτική. Ήταν όμως; Όχι. Το νέο αλφάβητο παρέλειπε τα γράμματά Q, W, X και απαγόρευε τη χρήση τους. Δηλαδή, ο προαναφερθείς δήμαρχος, έπρεπε να γράψει «Νevruz», για να μη διωχθεί ποινικά.

Γιατί όμως έγινε αυτό;

Η Γιασμίν Σιλ, στο London Review of Books, εξήγησε γιατί συνέβη αυτή η αλλαγή, και γιατί όσοι χρησιμοποιούσαν τα επίμαχα γράμματα σε δημόσια έγγραφα, δέχονταν πρόστιμο. 

«Ο λατινισμός του αλφαβήτου, θα βοηθούσε στο να αυξηθούν τα ποσοστά του εγγράμματου πληθυσμού της χώρας, να γίνει πιο εύκολο το να μάθει ο καθένας να μιλάει τούρκικα. Την ίδια στιγμή όμως, η μεταρρύθμιση αυτή είχε άλλους σκοπούς. Ήταν η αφορμή για να επιβληθεί μια πολιτιστική ομοιογένεια και να εξομοιωθούν οι μειονότητες στο εσωτερικό της χώρας.

Νέοι χαρακτήρες προστέθηκαν στο αλφάβητο για να βελτιωθεί η τουρκική φωνολογία (ğ, ı, ü, ş) ενώ άλλοι έμειναν εκτός. Επιβλήθηκε μια συγκεκριμένη εκφορά της τούρκικης γλώσσας και μια ποινικοποίηση λατινικών γραμμάτων και λέξεων που περιείχαν τα εν λόγω γράμματα, ώστε να αφομοιωθούν πληθυσμοί όπως αυτοί των Κούρδων, και όχι μόνο».

Όπως διαβάζουμε στο Mental Floss, η απαγόρευση της εκφοράς των γραμμάτων αυτών σε δημόσιο λόγο, είχε ως στόχο κατά κύριο λόγο τους Κούρδους, καθώς στη γλώσσα τους τα γράμματα W, X, Q χρησιμοποιούνται συχνά.

Ως προς τα δυτικά brands, η εφαρμογή του νόμου του αλφαβήτου ήταν «α λα καρτ» και μάλλον αρκετά ελαστική. Απεναντίας, ως και το 2013, όταν ήρθη αυτός ο παράλογος νόμος, οι Κούρδοι δεν μπορούσαν ακόμα και να γράψουν τα ονόματα τους σε ένα δημόσιο έγγραφο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA