Μενού
putin bunker
Associated Press
  • Α-
  • Α+

Λίγο πριν τον Μάρτιο του 2022, δύο αεροπλάνα που ανήκουν στη Rossiya Special Flight Detachment, την υποδιοίκηση της αεροπορίας στρατού που έχει ως κύρια αρμοδιότητα τις μεταφορές του Βλάντιμιρ Πούτιν, έκαναν κάτι παράξενο.

Αντί να κάνουν το σύνηθες δρομολόγιο που κάνουν σε καιρό ειρήνης, από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα και έπειτα στο Σότσι, πέταξαν διαφορετικά. Συγκεκριμένα, το αεροπλάνο με διακριτικά RA -61716, πέταξε προς το Εκατερίνεμπουργκ και έφτασε στην Ουφά.

Ένα άλλο αεροσκάφος, το RA-96017, επίσης πέταξε προς το Εκατερίνεμπουργκ, και κατέληξε στο Μαγκνιτογκόρσκ. Γιατί αυτά τα δύο αεροσκάφη είχαν πετάξει στα ανατολικά της Ρωσίας, ενώ η «στρατιωτική επέμβαση» στην Ουκρανία είχε μόλις ξεκινήσει;

Ήταν το πρώτο σημάδι πως δεν επρόκειτο για μια «επέμβαση», όπως ανέφερε η ρωσική προεδρία, αλλά για έναν πόλεμο διαρκείας. Τι το ξεχωριστό όμως έχουν οι τρεις αυτές τοποθεσίες;

putin
2000. O Bλάντιμιρ Πουτιν με μια από τις πρώτες ομάδες «έμπιστων» του. | Associated Press.

Ανάμεσα στις πόλεις Εκατερίνεμπουργκ - Ουφά και Μαγκνιτογκόρσκ, βρίσκεται το ψηλότερο από τα Ουράλια Όρη, το Γιάμαντάου, εκεί όπου θρυλείται πως έχει χτιστεί μια μικρή πόλη-καταφύγιο για Ρώσους Κροίσους και για όποιο πρόσωπο είναι «χρήσιμο» για τη Ρωσία και χρειάζεται προστασία. Σύμφωνα με διαγράμματα και σημειώσεις Αμερικάνων ερευνητών για την ασφαλή χρήση των πυρηνικών όπλων, μέσα στο όρος Γιάμανταου, κάτω από μια έκταση 900 μέτρων από βράχια και χαλαζίες, βρίσκεται το κέντρο διοίκησης της στρατιωτικής βάσης, εκεί δηλαδή, όπου ο Ρώσος πρόεδρος συσκέπτεται μαζί με τους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους.  

Τι κάνει ξεχωριστό το Γιάμανταου;

Κανένας δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το κέντρο διοίκησης του Γιάμανταου. Εικασίες γίνονται πως περιλαμβάνει πλούσια αποθέματα καυσίμων, τροφής και δωμάτια επιχειρησιακών συσκέψεων. Όμως η ίδια η τοποθεσία του κέντρου, σε ένα βουνό με χαλαζία, ένα πέτρωμα που είναι διάσημο για την ικανότητα του να μπλοκάρει σήματα τηλεπικοινωνιών, είναι αυτή που το κάνει ξεχωριστό. Η ίδια η ρώσικη γη, προστατεύει τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Ρωσίας. 

Πώς μάθαμε γι' αυτό;

Το στρατιωτικό καταφύγιο του Γιάμανταου φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ή έστω αυτό ήθελε η ρώσικη προεδρία να πιστέψει η Δύση. Σύμφωνα με αναφορές Αμερικάνων κατασκόπων μέσω δορυφορικών εργαλείων, «κάτι» άρχισε να χτίζεται ξανά, στην ευρύτερη περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του `90. Τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, κάνουν λόγο για μια ολοκληρωμένη ανοικοδόμηση στο Γιάμαντάου. 

ρωσικες φυλακές
Ρώσικες φυλακές. Άτομα που βρέθηκαν σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. | Associated Press

Μεζγκόριε

Ανάμεσα στην Ουφά και το Μαγκνιτογκόρσκ, κοντά στο όρος Γιάμαντάου, υπάρχει μία μικρή πόλη, η Μεζγκόριε. Η πόλη «γεννήθηκε» μέσα από την ένωση δύο στρατιωτικών καταυλισμών και έως και τις μέρες μας, ζουν εκεί μόνο στρατιώτες, και απαγορεύεται αυστηρά η παρουσία πολιτών. Το Απρίλιο του 2021, η Μεζγκόριε θα βίωνε ένα μικρό σοκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Ουφά από τον Απρίλιο του 2021, ένα κομβόι με 19 φορτηγά με μοσχοβίτικες πινακίδες, τα οποία μετέφεραν υλικά για βαριές κατασκευές, εθεάθη να κατευθύνεται προς τη Μεζγκόριε. Η πληροφορία που διαδόθηκε από τον δήμαρχο της Ουφά, ήταν πως τα φορτηγά αυτά άνηκαν στη στρατιωτική μονάδα Ουπραβάλενιε Στροϊτέλτσβα Νο-30, ενδεχομένως και κάποιες εξ'αυτών, να αφορούσαν υπόγειες κατασκευές.

Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, και υπήρχε λόγος σοβαρός γι' αυτό. Η Ουπραβάλενιε υπάγεται άμεσα στο ρώσικο υπουργείο Άμυνας. Την ίδια χρονική στιγμή, ρώσικα τανκς ξεκίνησαν να μετακινούνται, με προορισμό τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Το παλάτι του Βλάντιμιρ Πούτιν

Από τον Αλεξέι Ναβάλνι μάθαμε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας ζει σε ένα παλάτι κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, το όποιο έχει χτιστεί με χρήματα από τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με τα διαγράμματα του κτιρίου που αποκάλυψε ο Ναβάλνι, κάτω από το παλάτι, υπάρχει ένα εξίσου εντυπωσιακό κτίσμα, που περιέχει ένα δίκτυο από σήραγγες και ασανσέρ, υπερσύγχρονες μονάδες εξαερισμού και ανακύκλωσης αποβλήτων, αλλά και μονάδες παραγωγής νερού και ηλεκτρισμού.

Οι εικόνες του Ναβάλνι δείχνουν πολύπλοκα συστήματα εξαερισμών στις σήραγγες καθώς και τοίχους από τσιμέντο πάχους 38 εκατοστών (!). Δεν είναι βέβαιο αν αυτό το κτίσμα είναι σχεδιασμένο, ώστε να προστατεύει τον Πούτιν από πυρηνική επίθεση, αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς εκεί. Και φυσικά, όλες οι παραπάνω κατασκευές, έχουν γίνει από την Ουπραβάλενιε Στροϊτέλτσβα Νο-30. Τίποτα τυχαίο.

vladimir putin neos
1999, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, βραβεύει στρατιώτη που πολέμησε κατά των ανταρτών της Τσετσενίας. | Associated Press

Αλεξάντερ Λίνετς, ο άνθρωπος - ορχήστρα

Ο άνθρωπος στον οποίον ο Πούτιν βασίζει την προστασία του, ο άνθρωπος που έχει ενορχηστρώσει την κατασκευή των παραπάνω καταφυγίων, αλλά και πολλών ακόμα μέσα στην Μόσχα, είναι ο Άλεξαντερ Λίνετς, αξιωματούχος με σημαντικό παρελθόν στην KGB, σήμερα επικεφαλής της «Главное управление специальных программ Президента Российской Федерации» (Διευθυντήριο Ειδικών Επιχειρήσεων για τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με λατινικό ακρώνυμο MDSP).

Πρόκειται για έναν άτομο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον Πούτιν, τόσο μεγάλης, που το 2020 διετάχθη να του δοθεί ένα πολυτελές ακίνητο 177 τετραγωνικών στη Μόσχα,για να στεγάσει εκεί την οικογένεια του.  Κρατήστε το όνομα αυτό.

Ένα ευαγές ίδρυμα

Δίπλα στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας μέχρι πρόσφατα υπήρχε μια «ξερή», έρημη έκταση. Το 2017 όμως, το Κρεμλίνο διέταξε να ξεκινήσουν εργασίες αξιοποίησης της. Εκείνη την εποχή ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την Κατερίνα Τιχόνοβα, μια πρώην επαγγελματίας χορεύτρια, πτυχιούχος μαθηματικών και φυσικής, νυν στέλεχος διοίκησης στο ίδρυμα Ινοπράκτικα. Επίσης, η Τιχόνοβα είναι κόρη του Πούτιν. Οι κατασκευές γίνονται με σκοπό την ανοικοδόμηση ενός «πάρκου επιστημονικών καινοτομιών», με πρόεδρο την Τιχόνοβα. 

Το πρόγραμμα εκτελείται υπό την καθοδήγηση της Τρανζιστρόρι, μιας κατασκευαστικής εταιρείας της οποίας το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από μέλη της MDSP και μέλη της οικογένειας Πούτιν. Επίσης, η Τρανζιστρόρι, είναι γνωστή για την τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατασκευή υπόγειων σηράγγων. Γιατί χρειάζεται υπόγεια τούνελ ένα πάρκο καινοτομίας; Η απάντηση - αν και χωρίς επίσημη επιβεβαίωσή - είναι πως κάτω από το πάρκο της Τιχόνοβα, ήδη βρίσκεται ένα κολοσσιαίο καταφύγιο για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το μυστικό μετρό

Το 2015, ο Πάβελ Σαφρόνοφ και οι φίλοι του, ανακάλυψαν μια σήραγγα, που οδηγούσε κάπου, που δεν είχε πατήσει το πόδι του κανένας πολίτης. Έγιναν αμέσως αντιληπτοί από την αστυνομία και βρέθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στη φυλακή. Είχαν μόλις εντοπίσει ένα τμήμα της εγκαταλειμμένης σήραγγας μετρό,  που βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας και θρυλείται πως συνδέει το κτίριο κάτω από το ίδρυμα με ένα δίκτυο από τούνελ, τα οποία ενδεχομένως φτάνουν ως το Γιάμανταου και το παλάτι του Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι σχεδόν ασφαλές να καταγράψουμε ότι κάτω από τη ρώσικη γη βρίσκεται μια ακόμα μικρότερη Ρωσία, στην οποία φαίνεται πως ζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA