Μενού
mendilibar
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. | ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μετρημένος, σοβαρός, χωρίς τυμπανοκρουσίες, στα όρια του σκυθρωπού, έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού ένα κρύο βράδυ του περασμένου Φεβρουαρίου, στο πρώτο ματς με τη Φερεντσβάρος για τη φάση των «32» στο Conference League.

Διαβάστε ακόμη: Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Η ημέρα και η ώρα του τελικού

Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία και τον αέρα, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εμφανίστηκε απλά και μόνο με το t-shirt της ομάδας, την ώρα που οι συνεργάτες του και το σταφ της αντίπαλης ομάδας είχε εξοπλιστεί με μπουφάν. Όχι, δεν ήταν απλά και μόνο μια στιλιστική επιλογή, αλλά «δήλωση» προς πάσα κατεύθυνση.

Ο έμπειρος Βάσκος κόουτς «είπε» με το καλημέρα στον Πειραιά ότι δεν μασάει. Έδειξε ότι είναι σκληρός και κυρίως η εικόνα του συμβόλισε το σύνολο που θέλει να φτιάξει και τη νοοτροπία του.

«Δεν έχω social media, ούτε πρόκειται να φτιάξω ποτέ προφίλ», δήλωνε λίγες ώρες αργότερα, μετά τη νίκη με 1-0. Παλιάς κοπής, με σταθερές και αξίες, χωρίς να προσπαθεί να υποδυθεί κάτι που δεν είναι.

mentilibar

Λίγους μήνες αργότερα η ευρωπαϊκή του περιπέτεια με τον Ολυμπιακό συνεχίζεται και μάλιστα οι ερυθρόλευκοι μπορούν να πουν με καμάρι ότι ζουν τις πιο ένδοξες μέρες της σύγχρονης ιστορίας τους.

Μεντιλίμπαρ, ο στρατηγός

Επικεφαλής της προσπάθειας στο αγωνιστικό τμήμα και πρωτεργάτης της επιτυχίας είναι αναμφίβολα ο Βάσκος «στρατηγός», όπως τον αποκαλούν πλέον οι οπαδοί του πειραϊκού συλλόγου.

«Είναι ξεχωριστός, ιδιαίτερος, έχει τον τρόπο του. Βρίσκεται πάντα κοντά σε εμάς, τους παίκτες», δήλωνε κατάκοπος αλλά πανευτυχής ο Παναγιώτης Ρέτσος για τον Μεντιλίμπαρ, λίγο μετά τον θρίαμβο με 2-0 επί της Άστον Βίλα.

Ο «στρατηγός» έχει καταφέρει να κερδίσει τους ποδοσφαιριστές του.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετέτρεψε ένα άχρωμο και άοσμο σύνολο σε μια αθλητική οικογένεια που μασάει σίδερα. Και όταν χρειάστηκε, υπερασπίστηκε τους μαχητές του με τον τρόπο του.

Όπως έκανε και με τον Ρέτσο, όταν άρχισαν να βαραίνουν τους ώμους του ερυθρόλευκου στόπερ τα απανωτά «λάθη» στα ματς με ΑΕΚ και Φενέρ.

retsos

Η διαχείριση των αποδυτηρίων πάντως δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο «στρατηγός» χαίρει της εκτίμησης των «στρατιωτών» του. Άλλωστε, το γήπεδο και τα αποτελέσματα είναι ο καθρέφτης. Ο Βάσκος κατάφερε να κάνει ματ σε έναν προπονητή του υψηλότερου επιπέδου, όπως ο Ουνάι Έμερι.

Πίεση ψηλά στο «Βίλα Παρκ», θανατηφόρες αντεπιθέσεις, βραχυκύκλωμα στο κάθετο παιχνίδι της αγγλικής ομάδας και νίκη με 2-4 σε ένα γήπεδο, όπου ελάχιστοι έχουν καταφέρει φέτος να περάσουν αλώβητοι.

Είχε προηγηθεί το έπος στη Σερβία, η θρυλική ανατροπή κόντρα στην Μακάμπι. Πίστη στο πλάνο, φουλ επίθεση και πρόκριση στην παράταση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Με τη Φενέρ, ο «στρατηγός» δεν άλλαξε την προσέγγισή του. Απέναντι στους ποιοτικούς παίκτες της τουρκικής ομάδας, δεν άλλαξε τη νοοτροπία του και δικαιώθηκε.

Άλλωστε και ο ίδιος έχει δηλώσει αγύριστο κεφάλι, ως προς την τακτική του προσέγγιση. «Θέλω να κερδίζω με τον δικό μου τρόπο». Αυτό είναι το μότο του.

Ο ξεχωριστός κόουτς Μεντιλίμπαρ

Ο Μεντιλίμπαρ έγινε σύνθημα στα χείλη των ερυθρόλευκων οπαδών (και) το ιστορικό βράδυ της 9ης Μαΐου.

Ο ίδιος πάντως, χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του, φαίνεται ότι περισσότερο κοκκινίζει όταν ακούει το όνομά του, παρά ταΐζει το «εγώ» του. «Έχω τη συνήθεια να βγαίνω από νωρίς στο γήπεδο, πριν τα ματς, αλλά δεν το κάνω για να αποθεωθώ από τον κόσμο», ήταν η ατάκα του, δείγμα της ταπεινοφροσύνης του.

Σε μια εποχή που η εικόνα, τα επικοινωνιακά παιχνίδια και η social media strategy έχουν εισβάλλει για τα καλά στον επαγγελματικό αθλητισμό, ένας εργάτης του ποδοσφαίρου αρνείται πεισματικά να «συμμορφωθεί» με τα σημεία των καιρών και παραμένει ο εαυτός του.

Μέχρι στιγμής, έχει δικαιωθεί και στον πάγκο του Ολυμπιακού. Μένει να φανεί αν θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα και αν θα είναι εκείνος που θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο εκατομμύρια ερυθρόλευκων οπαδών.

Λίγα λόγια για τον Μεντιλίμπαρ

Ο γεννημένος στις 14 Μαρτίου του 1961 Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν έπαιξε ποτέ ως ποδοσφαιριστής σε επίπεδο υψηλότερο από τη Segunda División. Το κοντέρ έγραψε 290 εμφανίσεις και 34 γκολ κυρίως με τη φανέλα της άσημης Σεστάο.

Τα «ξερά» της β' κατηγορίας στην Ισπανία ωστόσο τον φόρτωσαν με εμπειρία που αποδείχθηκε πολύτιμη όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής.

Δεν βρέθηκε σε κλαμπ της πρώτης γραμμής κατευθείαν.

mentilibar.jpg
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. | AP Photo/Jose Breton

Πάλεψε, έχασε, έμαθε και πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για όσα πέτυχε τα τελευταία 15 χρόνια στη La Liga σε εμβληματικούς πάγκους, όπως αυτούς της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της Βαγιαδολίδ, της Οσασούνα, της λεβάντε, της Εϊμπάρ της Αλαβές και της Σεβίλης, την οποία οδήγησε το 2023 στην κατάκτηση του Europa League.

Να σημειωθεί ότι Μεντιλίμπαρ γεννήθηκε στο ορεινό Ζαλντιμπάρ που βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων, μια κωμόπολη των 3.000 κατοίκων, το όνομα της οποίας σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση «η κοιλάδα των αλόγων».

 

Διαβάστε επίσης

Ο περιφερειάρχης που ακύρωσε τον Κασσελάκη λόγω... πεθεράς, ο γοητευμένος Κάμπελ και η δεύτερη θητεία της Σακελλαροπούλου

Eurovision: Οι αποδόσεις στο στοίχημα για το ZARI της Μαρίνας Σάττι – Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ

Οι ηθοποιοί που έκαναν πραγματικό σεξ σε ταινίες - Οι πιο αμφιλεγόμενες σκηνές 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA