Μενού
Metaxia Mpertzelea
Η Μεταξία Μπερτζελέα νικήτρια στον ΑΜΑ το 1983 | Segas.gr
  • Α-
  • Α+

Η συμμετοχή γυναικών δρομέων στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, δεν ήταν από πάντα ούτε δεδομένη, ούτε διαδεδομένη.

Μία γυναίκα ωστόσο έμεινε στην ιστορία καθώς υπήρξε η νικήτρια του πρώτου Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας το 1983, ήταν η Μεταξία Μπερτζελέα.

Σε συνέντευξή της στον ΣΕΓΑΣ, η Μεταξία Μπερτζελέα εξιστορεί το πώς ξεκίνησε να τρέχει μέχρι να φτάσει στην ιστορική της επιτυχία.

Όπως τονίζει, ξεκίνησε να τρέχει απλά επειδή εργαζόταν και ήθελε να κάνει κάτι για την υγεία της. Ο πρώτος της αγώνας ήταν σε ηλικία 19-20 ετών, στα 20 χιλιόμετρα στον Άγιο Κοσμά.

Ο τότε προπονητής της, την έπεισε να το κάνει και όταν τα κατάφερε άρχισε να εισπράττει την αναγνώριση από τα ΜΜΕ της εποχής.

Το επόμενο βήμα ήταν να βγει από την Αττική και το πολύ μεγάλο, να τρέξει σε Μαραθώνιο.

«Είχα τρέξει και πριν γίνει ο πρώτος Αυθεντικός, δηλαδή νωρίτερα από το 1983. Τότε γινόταν ο εμπορικός αγώνας. Το 1983 αποφάσισαν στο ΣΕΓΑΣ να διοργανώσουν έναν άλλο Μαραθώνιο, που θα έφερε το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μου πρότειναν οι συναθλητές μου να τρέξουμε στο νέο Μαραθώνιο για να τιμήσουμε και τον Γρηγόρη Λαμπράκη. ‘Όπου αποφασίσετε εσείς, τους είπα», δηλώνει η Μπερτζελά.

Η ιστορική επιτυχία

Στη συνέχεια περιγράφει την ημέρα της ιστορικής της επιτυχίας.

«Ο αγώνας ορίστηκε να γίνει την ίδια μέρα με τον εμπορικό. Ο ένας ξεκίνησε στις 8:30 και ο άλλος, αυτός που θα έτρεχα, στις 10:30. Η ζέστη ήταν τρομερή. Στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, κάποιοι είχαν αρχίσει να λιποθυμούν. Καθώς έτρεχα, μου λέει κάποιος "Μεταξία, υπάρχει κι άλλη γυναίκα στον αγώνα, είναι μπροστά από σένα".

Η άλλη κοπέλα, ήταν η Γεωργία Παπαναστασίου. Πιο έμπειρη και πιο γνωστή αθλήτρια. Όμως, λιποθύμησε έξω από το Παναθηναϊκό στάδιο και βρέθηκα πρώτη.

Να πω την αλήθεια, στην Αγία Παρασκευή είχα κουραστεί κι εγώ. Αισθανόμουν ότι είχα πάθει ηλίαση. Σκέφτηκα να εγκαταλείψω, να μπω στο ασθενοφόρο, αλλά δεν με άφησαν οι φίλοι μου που ήρθαν δίπλα μου. "Πέρασες όλα τα δύσκολα" μου είπαν, "έφαγες όλη την κούραση, την ανηφόρα και θα εγκαταλείψεις στο ίσιωμα; Προσπάθησε να κόψεις, να χαλαρώσεις". Έτσι κι έκανα. Μετά έπιασα την κατηφόρα και έφυγα… βολίδα. Συνήλθα από το νερό που ήπια!

Συνέχισα, λοιπόν, και έφτασα πρώτη στον τερματισμό. Ήταν μια μέρα γιορτής, χαράς και τιμής για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Δείτε επίσης:

Οι ηθοποιοί που έκαναν πραγματικό σεξ σε ταινίες - Οι πιο αμφιλεγόμενες σκηνές

Παίκτρια στον Τροχό της Τύχης έλυσε τον γρίφο μέσα σε 2 δευτερόλεπτα

Ο Θάνος Λούδος στο Reader: Η αμοιβή από τις δημοπρασίες, το Cash or Trash και το πιο περίεργο αντικείμενο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA