Μενού
Ypoyrgeio prostasias toy politi
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) έδωσε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ετήσια έκθεση σχετικά με τα πεπραγμένα της, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους και τις προκλήσεις, που καλείται να αντιμετωπίσει στην εσωτερική ασφάλεια.

Μεταξύ άλλων, στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΥΠ, και ανακοινώνει για το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Αυγούστου 2023, εντάσσονται η κατασκοπεία, η τρομοκρατία και η κυβερνοασφάλεια.

Παράλληλα, στην έκθεση της ΕΥΠ τονίζονται οι κύριες προτεραιότητες και οι βασικοί τομείς δράσης της Υπηρεσίας για να αντεπεξέλθει, όπως αναφέρει, «στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, που παρέμεινε μια περίπλοκη, πολυπρισματική και δυναμικά μεταβαλλόμενη πραγματικότητα».

ΕΥΠ: Η έκθεση για την τρομοκρατία

Ένα από τους παράγοντες, τους οποίους θίγει η ΕΥΠ στην ετήσια έκθεσή της, είναι αυτός της τρομοκρατίας και πώς διαμορφώνεται αυτή στη σύγχρονη εποχή όπου η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο.

«Όσο κι αν την τρέχουσα περίοδο ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η ISIS, φάνηκε να έχουν υποστεί πλήγματα που έχουν περιορίσει ή τις έχουν υποχρεώσει να αναπροσαρμόσουν τη δράση τους, είναι γεγονός ότι έχουν αναδυθεί, είτε διάφορες περιφερειακές ομάδες συνδεόμενες με αυτές, είτε άλλες διακριτές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν, υποκαθιστώντας τες, σε συγκεκριμένες περιοχές. Παράλληλα, το φαινόμενο των «μοναχικών λύκων» έχει ενισχυθεί». σημειώνει αρχικά.

«Σε κάθε περίπτωση η τρομοκρατία παραμένει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφάλεια παγκοσμίως και για την χώρα μας. Η συστηματική αξιοποίηση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δυνατότητα ανάληψης άμεσης δράσης στα πεδία των μαχών και η διεύρυνση της δεξαμενής ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης τρομοκρατών, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση και ένταξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού ατόμων από όλο τον κόσμο» συμπληρώνει στη συνέχεια.

ΕΥΠ: Τι αναφέρει για την κατασκοπεία

Παράλληλα, στην ίδια έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στη Μαρία Τσάλλα, τη Ρωσίδα κατάσκοπο με κρησφύγετο το Παγκράτι, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε την περασμένη Άνοιξη

«Η υπόθεση αυτή είναι αποκαλυπτική του τρόπου σκέψης και δράσης των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς για την οικοδόμηση της ψευδούς ταυτότητας της εν λόγω κατασκόπου εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με την κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων. Είναι προφανές ότι η δράση της συγκεκριμένης κατασκόπου δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, αλλά θα επεκτεινόταν σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες χώρες, όπου θα μπορούσε εύκολα και με ασφάλεια να μεταβαίνει και να δρα κάνοντας χρήση του ελληνικού διαβατηρίου της. Για αυτό και η υπόθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ομολόγων Υπηρεσιών αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA