Μενού
falaina-xalkida
Η φάλαινα στο στενό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα | Εφημ. Ακρόπολις (1955)
  • Α-
  • Α+

Στις αρχές Απριλίου, ψαράδες στην Εύβοια, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο φαινόμενο. Αντίκρυσαν μία μεγαλοπρεπή φάλαινα να κολυμπά στα νερά του Βόρειο Ευβοϊκού, σε ένα θέαμα που δεν συναντά κάποιος συχνά στα ελληνικά νερά, αλλά δεν είναι και πρωτόγνωρο. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Εύβοια, υπήρξαν και στο παρελθόν ανάλογές περιπτώσεις, και μάλιστα όχι στα «ανοιχτά», αλλά μέσα στο στενό του Ευρίπου, στη λωρίδα της θάλασσας που «χωρίζει» τη Χαλκίδα στα δύο!

Η θέαση της όμως προκάλεσε, τότε, αναταραχή στους κατοίκους και της Αρχές της πόλης, που επιδόθηκαν για πολλές μέρες στο κυνήγι της επιστρατεύοντας μάλιστα μέσα που πλέον μοιάζουν αδιανόητο να χρησιμοποιηθούν. Παρότι το περιστατικό που θα περιγράψουμε συνέβη μόλις πριν από 70 χρόνια, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, είναι χαρακτηριστική η διαφορά αντίληψης και πολύ περισσότερο, αντιδράσεων που υπάρχει με το σήμερα.

1955

Με τουφέκια και μπαζούκας

Λίγες ημέρες πριν από το Χριστούγεννα του 1955, εμφανίστηκε στο στενό του Ευρίπου, στη Χαλκίδα το κήτος που τρομοκράτησε τους κατοίκους, ένα πλάσμα σαν γιγαντιαίο υποβρύχιο, ένα μαύρο θαλάσσιο τέρας. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε δεν είναι τυχαίες όσο κι αν μοιάζουν υπερβολικές. Με αυτές ακριβώς έντυναν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνης της περιόδου, το θέμα.

1955-2

Στις 9 Δεκεμβρίου ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκε το θαλάσσιο θηλαστικό στη Χαλκίδα. Επί μέρες το κήτος περιφερόταν «αναδυόμενον ωσάν γιγαντιαίον κατάμαυρον υποβρύχιον… ενώ πανικόβλητοι οι ευρισκόμενοι εντός του λιμένος λεμβούχοι απιεβιβάζοντο εις την ξηράν». Την απομάκρυνση της φάλαινας ανέλαβε το Λιμενικό με τη συνδρομή των αξιωματικών της Σχολής Πεζικού που εδρεύει στην πόλη. Επιστρατυεύθηκαν τουφέκια και μπαζούκας δίχως ωστόσο η φάλαινα να πτοηθεί. «Αι εκπυρσοκροτήσεις των μπαζούκας και αι ριπαί των πολυβόλων έδιδον την εντύπωσιν κανονικής μάχης. Έκπληκτοι οι Χαλκιδείς παρηκολούθουν την πρωτότυπη αυτή ναυμαχία» ανέφερε η εφημερίδα Ακρόπολις στις 9/12/1955.

Επιστράτευσαν ως και κανόνι

Η νέα.. μάχη δόθηκε την επόμενη ημέρα, όπου πλέον από τη Σχολή πεζικού παραχωρήθηκε και ένα μικρό κανόνι! Για καλή τύχη του ζώου, ούτε αυτό είχε αποτέλεσμα με τη φάλαινα να συνεχίζει απρόσκοπτη τις βόλτες της. «Ήτο δε τόση η προκλητικότης του τέρατος ώστε την 7ην εσπερινήν ολίγον έξω από το λιμάνι επλησίασεν εις απόστασιν πέντε μόλις μέτρων ένα πετρελαιοκίνητον» έγραφαν οι εφημερίδες. 

1955-3

Η... πολιορκία της φάλαινας συνεχίστηκε με τη Σχολή να ενισχύει τον οπλισμό όλων όσοι συμμετείχαν, ενώ στήθηκαν και παγίδες με μεγάλα αγκίστρια, ώστε να ανακόψουν την πορεία της. Και πάλι το αποτέλεσμα ήταν υπέρ του ζώου, τη στιγμή που κάθε μέρα μαζευόταν κόσμος στις παραλίες της πόλης για να δουν την καταδίωξη του ογκώδους «τρομοκράτη του Ευβοϊκού». Μάλιστα είχε πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής το πλοίο «Κύκνος» που κινούταν στην περιοχή.

Όλα τελείωσαν στις 20 Δεκεμβρίου, όταν μετά από καταδίωξη πλοίου του Λιμενικού που κράτησε κοντά στις δύο ώρες, η φάλαινα αποχώρησε από τα συγκεκριμένα νερά βάζοντας τελεία (για λίγο) στην όποια αναστάτωση είχε δημιουργήσει.

1955-4

Νέα φάλαινα, νέες... επιτυχίες

Και λέμε για λίγο, γιατί μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1960, μία ακόμη φάλαινα - μήκους 6 μέτρων - έκανε την εμφάνισή της στην πόλη. Ταξίδευε από τον Βόρειο προς τον Νότιο Ευβοϊκό, προκαλώντας, όπως είναι φυσικά, τρόμο σε όσους βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση. Και πάλι επιστρατεύθηκε οπλισμός, τουφέκια, χειροβομβίδες και μπαζούκας, αλλά και πάλι νικήτρια στη «ναυμαχία» ήταν η φάλαινα, που κατάφερε να ξεφύγει και να συνεχίσει το ταξίδι της προς τον Νότο. Για μία ακόμη φορά φάνηκε πως το... σημάδι, δεν είναι το δυνατό σημείο ημών των Χαλκιδαίων!

1960

Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις εφημερίδες Ακρόπολις (1955), Ελευθερία (1955), Απογευματινή (1960), την ιστοσελίδα vembos.gr και τη σελίδα στο FB Φωτογραφιες της Παλιας Χαλκιδας

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA