Μενού
souvlaki
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σάντουιτς με σουβλάκι, πίτα τυλιχτό ή πίτα γύρο; Ας ξεμπλέξουμε με αυτό το εσωτερικό αστείο μεταξύ Αθηναίων και Θεσσαλονικιών μια και καλή, με την βοήθεια του Taste Atlas, που έχει κατατάξει τα σουβλάκια σε δύο κατηγορίες: Gyros και Souvlaki, χωρίς πολλά πολλά επεξηγηματικά.

Στις σχετικές λίστες (1, 2), το Taste Atlas με την βοήθεια food experts από όλο τον κόσμο (μπορείτε να τους εμπιστευτείτε τυφλά ή και να συνεχίσετε τις ζωές σας) έχει καταγράψει τα καλύτερα σουβλάκια με καλαμάκι ή γύρο παγκοσμίως.

Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε ορισμένες από τις καταγραφές της λίστας που ξεφεύγουν από την Αθήνα, και άλλες που ξεφεύγουν ακόμα και από την έννοια του γύρου(!) και του σουβλακιού με καλαμάκι. 

22. The Greek Cafe and Bakery

souvlaki2

Στην 334 Davis Street, στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται ένας μερακλής που έχει δημιουργήσει το δικό του κατάστημα εστίασης, το οποίο σύμφωνα με τις περιγραφές που έχουμε δει, πουλάει από καφέδες τύπου φρέντο μέχρι σουβλάκια.

Η κριτική: Η Τζόανα Τατάκη λέει «το κρέας είναι τραγανό εξωτερικά και χυμώδες εσωτερικά. Η πίτα είναι τέλεια ψημένη και αρωματική».

Πάμε κατευθείαν στο #19 και στην Ερμούπολη της Σύρου για τα «Γιάννενα»

ερμουπολη

Η κριτική: «Μια τρύπα στον τοίχο που φτιάχνει με συνέπεια, καλό γύρο! Το στέκι μου» αναφέρει ένας ικανοποιημένος πελάτης.

Στο #17 με γύρο από την Αυστραλία και δεν περιγράφω άλλο

Yanni's Yiros, στην περιοχή Parade Norwood, στην Αυστραλία. Όλα δείχνουν βαρετά, μέχρι να τσεκάρεις την περιγραφή του μαγαζιού από τοπικό οδηγό διασκέδασης.

Η περιγραφή: «Το φαγητό μας - που θα σας κάνει να σας τρέχουν τα σάλια - μαγειρεύεται καθημερινά με φρέσκα υλικά και επίσης δημιουργούμε μια ποικιλία φαγητών από όλη την ελληνική κουζίνα.

Οι πελάτες μας έρχονται όχι μόνο για τον νόστιμο γύρο του Γιάννη αλλά και για τη φιλική εξυπηρέτηση. Έλα να δείς τη Μαρία, που τυλίγει τα σουβλάκια πιο γρήγορα απ' όλους και της αρέσει να γνωρίζει νέο κόσμο». Για τη Μαρία και μόνο, εγώ θα πήγαινα.

#16. Σεϊτάν γύρο έχετε δοκιμάσει;

seitan

Το μαγαζί: Lehká Hlava, στην Πράγα.

To προϊόν: Σεϊτάν ονομάζεται ένα φυτικό υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου από ενυδατωμένο και μαγειρεμένο αλεύρι γλουτένης σίτου. Το συγκεκριμένο μαγαζί στην Πράγα, μαγειρεύει το σεϊτάν σαν γύρο, και γίνεται ο σχετικός χαμός από τον κόσμο. 

Θέσεις #5-#3

Tα μαγαζιά: Απογοητευτικά, tourist traps σε Σαντορίνη, Πάρο και κέντρο Αθήνας. 

Το σχόλιο: Κρατάμε το textural wonderland (μια χώρα των θαυμάτων από υφές) που έγραψε ο Τζόσουα Γουάισμαν για σουβλάκι σε μαγαζί που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού. Με τον Τζος θα βγαίναμε για φαγητό, το μόνο σίγουρο. 

gyros2

#2: Υποκλινόμαστε στον Niko Niko's, στο Χιούστον

Το μαγαζί - αλυσίδα που μοιάζει να έχει βγει από το Γάμος Α λα Ελληνικά, που πουλάει από σουβλάκια μέχρι σούπα με αυγολέμονο, έχει πάρει βραβείο "Best Porkchops" (καλύτερα παϊδάκια) αλλά και "Βest Pork chop", σύμφωνα με την Wikipedia. Ποίοι είμαστε εμείς να αμφιβάλλουμε;

Να και μια Grecka Tawerna Santorini στην Πολωνία

grecka

Το μαγαζί: Μια πολωνική ταβέρνα, με Έλληνα μάγειρα, στο Πόζναν της Πολωνίας.

Η κριτική: Το μαγαζί έχει 4.6, σχεδόν άριστες κριτικές στα Google reviews. Ένας πελάτης μόνο έγραψε «μας αντιμετώπισε ο μαγαζάτορας σαν να είμαστε υποδεέστερα όντα» και το μαγαζί του απάντησε «φρόντισε τη ψυχική υγεία σου και θα φροντίσουμε το μαγαζί μας». 

Τα υπόλοιπα;

tasteatlas

Συγγνώμη Taste Atlas, αλλά όταν βάζεις στο #18 της λίστας σου τις θρυλικές Γυναίκες στο Κουκάκι και τοποθετείς στην κορυφή ένα μαγαζί στην Κέρκυρα με ιταλικό όνομα, δεν μπορούμε να σε πάρουμε σοβαρά!

Δείτε επίσης: 

Βιτριολικά σχόλια στο Twitter για την ατάκα Κασσελάκη «ο Τάιλερ έχει πολλά να δώσει στον τόπο»

Ο ρόλος Παππά στη νίκη Κασσελάκη, η προσπάθεια Τζανακόπουλου και οι ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Χαμός στο Twitter για το σχόλιο Πυργιώτη «κάποια χαρακτηριστικά του Κασσελάκη ξενίζουν τον Έλληνα ψηφοφόρο»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA