Μενού
thalassa fysiko aerio
Εξόρυξη φυσικού αερίου στη θάλασσα. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Eκμεταλλεύσιμα είναι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα.

«Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ' το βυθό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Ο Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις».

«Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ακόμα αέριο, όμως η EXXON MOBIL ολοκληρώνει την εκτίμηση της για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέσα από τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια», σημείωσε.

Σκρέκας: Τι είπε για τα κοιτάσματα

«Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ' το βυθό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ' αλήθεια υπάρχει», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο Κώστας Σκρέκας.

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρόνο. Το ίδιο συνέβη και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. Και αυτή είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του μέλλοντος», συμπλήρωσε.

«Τα κενά της εφοδιαστικής αλυσίδας αερίου και πετρελαίου που δημιουργούν την αύξηση των τιμών», τόνισε επίσης ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης «για να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μας -κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030- θα πρέπει να δώσουμε επίσης έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA