Μενού
fotia parnitha
Καμένη έκταση στην Πάρνηθα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αναζωπυρώσεις καταγράφονται την τελευταία ώρα στην Πάρνηθα, στο νοτιοδυτικό κομμάτι στο Φρούριο Φυλής, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο, το οποίο εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης (22/08).

Η φωτιά έκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, με τους κατοίκους της περιοχής να αντικρίζουν ένα κατάμαυρο τοπίο. Κάποιοι εξ αυτών στάθηκαν τυχεροί και τα σπίτια τους σώθηκαν, ωστόσο η ανησυχία τους έχει να κάνει με τις πρώτες δυνατές βροχές, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους ειδικούς.

Προειδοποιούν οι ειδικοί

Ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και δεν γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, το καμένο δάσος θα μετατραπεί σε έναν «εκδικητικό χείμαρρο» που θα πνίξει τους οικισμούς γύρω από τον οικισμό.

«Όταν μιλάμε για την Πάρνηθα, με τις χαράδρες και τα ρέματα, σε όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν αυτά τα έργα (σ.σ. αντιπλημμυρικά) άμεσα και να κατασκευαστούν το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαρουσόπουλος, γενικός γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων.

«Να συγκρατήσουμε, όπως πρώτα, τα νερά εκεί που είναι, μέσα από μικρά φραγματάκια. Το δασαρχείο έχει δώσει ανάλογες οδηγίες για να μπορέσουμε να μην πάμε στην επόμενη καταστροφή» δήλωσε ο Βασίλης Λεκίδης, υπεύθυνος Τεχνικού Επιμελητηρίου Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκκλήσεις για το προσωπικό

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, το προσωπικό στην Πάρνηθα, δεν επαρκεί.

«Θα πρέπει άμεσα να ενδυναμωθεί αυτή η υπηρεσία για να μπορέσει να προχωρήσει όλα αυτά, με ένα δασολόγο δεν γίνεται, όποιος θέλει να τα κάνει θα πρέπει έστω και πρόσκαιρα να στελεχώσει την υπηρεσία για να γίνουν αυτά».

Και συμπληρώνει: «Η Πάρνηθα από μόνη της χρειάζεται ένα ειδικό σχέδιο. Να μπουν όλες οι ειδικότητες μέσα πρώτα και βασικά οι δασολόγοι και γενικά όλοι που έχουν το βιολογικό απόθεμα, να βοηθήσουν οι γεωλόγοι για το γεωπεριβάλλον».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA