Μενού
simeio-miden-thessaloniki
Σημείο Μηδέν στον Βαρδάρη | Youtube
  • Α-
  • Α+

Όλες οι πόλεις έχουν το κεντρικότερο σημείο τους. Το σημείο δηλαδή από όπου υπολογίζονται μεταξύ άλλων οι χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά και αρχίζει η αρίθμηση των οδών. Στη χώρα μας, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αυτά τα συγκεκριμένα «σημεία μηδέν» με πολλούς να μην ξέρουν τι ακριβώς είναι και ακόμη λιγότερους να την ύπαρξη και τη χρησιμότητά τους.

Στην Αθήνα, αν και όλοι πιστεύουν πως το «κέντρο» της πόλης είναι η Πλατεία Ομονοίας, το σημείο ή χιλιόμετρο «μηδέν» δεν βρίσκεται εκεί, αλλά κάποιες εκατοντάδες μέτρα νοτιότερα. Συγκεκριμένα το συναντάμε στον προαύλιο χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από εκείνο το σημείο υπολογίζονται όλες οι χιλιομετρικές αποστάσεις της Αθήνας με τις πόλεις της περιφέρειας και του εξωτερικού.

asteroskopeio
Eurokinissi

Θεσσαλονίκη: Το «σημείο Μηδέν»

Στη Θεσσαλονίκη, τώρα, τα έργα του μετρό τα τελευταία χρόνια είχαν «εξαφανίσει» το συγκεκριμένο σημείο. Η απομάκρυνση των λαμαρίνων όμως από την Πλατεία Δημοκρατίας έφερε στο φως και πάλι το «μνημείο».

Πρόκειται μαρμάρινη πλάκα (μοιάζει λίγο μακάβρια, βέβαια) που υπάρχει στην πλατεία στον Βαρδάρη, αναφέρει «0, Θεσσαλονίκη, Αρχή Χιλιομέτρησης Εθνικού Οδικού Δικτύου». Εκεί βρίσκεται ουσιαστικά το κέντρο της πόλης! Μάλιστα από το συγκεκριμένο σημείο αρχίζει και η αρίθμηση για τις παράλληλες, με τη θάλασσα, οδούς. Κάποιος δηλαδή που γνωρίζει που βρίσκεται ο Βαρδάρης, αυτομάτως μπορεί να ξέρει και πως πηγαίνουν τα νούμερα στους συγκεκριμένους δρόμους.

 

Τι είναι το «Χιλιόμετρο Μηδέν»

Με τον όρο «χιλιόμετρο μηδέν» χαρακτηρίζεται ειδικό τοπογραφικό σημείο κυρίως μεγάλων πόλεων από το οποίο αρχίζει η αρίθμηση της μέτρησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με άλλες πόλεις. Συνηθέστερα ως τέτοιο σημείο λαμβάνεται η κεντρικότερη πλατεία της πόλης.

Σε πολλές πόλεις (κυρίως πρωτεύουσες) το σημείο αυτό επιδεικνύεται με έμφαση είτε με συγκεκριμένο ορόσημο, ενδεικτική πινακίδα, είτε με εδάφιο σχέδιο ή με ανέγερση ιδιαίτερης κατασκευής ή ακόμα και με τοποθέτηση ανδριάντα ή με κάποιο ιστορικό σημείο (π.χ. ανάκτορα, πύργος, γέφυρα, ή ακόμα και οικία).

Στην Ελλάδα δεν ακολουθείται παρόμοια τακτική ιδιαίτερης επίδειξης του "χιλιομέτρου μηδέν", πλην όμως θεωρητικά λαμβάνεται υπόψη για μεν τις ηπειρωτικές πόλεις μία κεντρική πλατεία, για δε των νησιωτικών πόλεων η βάση της κεντρικής αποβάθρας των λιμένων τους, λεγόμενη και «Σκάλα», απ΄ όπου και αρχίζει η αρίθμηση των εσωτερικών χιλιομετρικών αποστάσεων.

Όπως σημειώνει η wikipedia, σε πολλές χώρες το χιλιόμετρο μηδέν, χαρακτηρίζεται ως "σημείο μηδέν". Ως σημείο μηδέν, τελείως διάφορο με τον παραπάνω όρο, χαρακτηρίστηκε τελευταία το σημείο του εμπορικού κέντρου των διδύμων πύργων, (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου), που κατέρρευσε μετά από την τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Διαβάστε επίσης

Προφυλακιστέος ο «Κοκός» - Τι υποστήριξε στην απολογία του ο 16χρονος που αφέθηκε ελεύθερος

Μητσοτάκης: «Η ανεργία στη χώρα μας πλέον μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται»

Δημοσκόπηση GPO: Στο 33,6% η Νέα Δημοκρατία – Τα ποσοστά των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Ο Μακρυγιάννης και η εμμονή του απέναντι στον Κολοκοτρώνη: «Δεν είχε ούτε σπιθαμή γης»

Οι πιο μισητοί χαρακτήρες σε ταινίες και σειρές - Χειρότεροι και από τον βασικό «κακό»

Πού θα κάνουν Πάσχα φέτος οι Έλληνες – Ποιοι προορισμοί θα «βουλιάξουν» από κόσμο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA