Μενού
Διαμαρτυρία για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων | EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Νέες κατευθύνσεις προς τους αστυνομικούς για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε χθες σε πάνω από 2.500 αστυνομικούς μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι η δημιουργία 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και η επέκταση, πανελλαδικά, της χρήσης του panic button.

«Να ασχολείστε με το κάθε πρόβλημα σαν να είναι δικό σας και να ''μπαίνετε'' στη θέση των θυμάτων» ζήτησε από τους αστυνομικούς ο κ. Χρυσοχοΐδης και ανέφερε πως «ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής».

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι που θα μπορούσε να οδηγηθεί θύμα ενδοοικογενειακής βίας κατά τις νυχτερινές ώρες όταν αρκετές δομές είναι κλειστές την ώρα εκείνη ή δε λειτουργούν καν. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι να γίνεται έρευνα για διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων με το κόστος διαμονής να καλύπτεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης, μία από τις βασικές προσθήκες είναι η κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία των καταγγελιών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας, που θα επιβλέπεται διαρκώς από ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος θα εκτελεί χρέη επόπτη ενώ κάθε εβδομάδα θα αποστέλλεται απολογισμός στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση και λογοδοσία, αν διαπιστωθούν παραλείψεις.

Επιπλέον, ο αξιωματικός υπηρεσίας θα πρέπει άμεσα να ενημερώνει τον διοικητή του για τη διαχείριση του περιστατικού. Ακόμη και σε περίπτωση που θύμα ενδοοικογενειακής βίας δεν θέλει να υποβάλει μήνυση, θα πρέπει η αναφορά να καταγράφεται από τον αστυνομικό και να ενημερώνεται ο εισαγγελέας. Με βάση τις νέες οδηγίες εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά και διαμονή της καταγγέλλουσας, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή της.

Χρυσοχοΐδης: Σε κάθε περιοχή και ένα safe house

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η έρευνα για την υπόθεση λέγοντας πως στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχουμε συμπεράσματα.

Παραδέχθηκε ότι δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του 2021 για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα καταφύγιο (safe house) σε κάθε περιοχή για γυναίκες που κινδυνεύουν.

«Ήδη προχωράμε, την άλλη εβδομάδα θα υπάρχει σε κάθε περιοχή ένα safe house για όσες γυναίκες κινδυνεύουν που θα το ξέρει μόνο η αστυνομία και θα μπορεί να μένει 2-3 μέρες» σημείωσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι 40 γυναίκες τη μέρα καταγγέλλουν σύντροφο ή σύζυγο για βίαιη συμπεριφορά.

Υπενθυμίζεται πως στον οδηγό για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που έχουν στα «χέρια» τους οι αστυνομικοί από τον Αύγουστο του 2021 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η υποβολή καταγγελίας στα Αστυνομικά Τμήματα, είτε από τους εμπλεκόμενους, είτε και από τρίτους, μπορεί να γίνεται και τηλεφωνικώς ή/και εγγράφως, με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το αστυνομικό προσωπικό θα πρέπει άμεσα να επικοινωνεί με τον καταγγέλλοντα, με κάθε πρόσφορο μέσο, να διερευνά την υπόθεση και να εκδηλώνει τις προβλεπόμενες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες.

Ακόμα, σε περίπτωση, που η καταγγελία προέρχεται από πολίτη ο οποίος δεν επιθυμεί να καταθέσει ενόρκως ή να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, θα πρέπει ομοίως να διερευνάται και το συλλεχθέν υλικό να υποβάλλεται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA