Μενού
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Japan Airlines
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Japan Airlines | Instagram
  • Α-
  • Α+

Όταν η Μιτσούκο Τοτόρι ανακοινώθηκε ως νέα πρόεδρος της Japan Airlines (JAL) τον Ιανουάριο, προκάλεσε σάλο στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας, αφού πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στα ηνία της εταιρείας.

Ο τίτλος της βέβαια δεν αρκεί να περιγράψει την κλίμακα του επιτεύγματός της, αφού ξεκίνησε την καριέρα της ως αεροσυνοδός σε μία πολύ μικρότερη αεροπορική, όπως γράφει το BBC.

Ένας ιστότοπος την περιέγραψε χαρακτηριστικά ως «εξωγήινη περίπτωση» και ως «μεταλλαγμένη», δεδομένου ότι προερχόταν από την Japan Air System (JAS), που αφομοίωσε η JAL πριν από δύο δεκαετίες.

Ιστορικός διορισμός

Από τη νέα της θέση, η κα Τοτόρι ανήκει στο μόλις 1% των γυναικών που στελεχώνουν τα ανώτατα κλιμάκια της εταιρικής ιεραρχίας στην Ιαπωνία, μία βαθιά συντηρητική χώρα.

«Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως την "πρώτη γυναίκα" ή την "πρώτη πρώην αεροσυνοδό". Θέλω να με εκλαμβάνουν ως άτομο, οπότε δεν περίμενα να τραβήξω τόση προσοχή», δήλωσε στο μέσο.

Αν και δεν σπούδασε στις πλέον έγκυρες ανώτατες σχολές από τις οποίες βγήκαν οι προηγούμενοι πρόεδροι της αεροπορικής, η κα Τοτόρι βίωσε από πρώτο χέρι την πραγματικότητα των επιβατικών πτήσεων εργαζόμενη για χρόνια ως αεροσυνοδός.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Στόχος τους είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο υψηλόβαθμων θέσεων σε μεγάλες εταιρείες να στελεχώνεται από γυναίκες μέχρι το 2030.

«Δεν αφορά μόνο τη νοοτροπία των εταιριών, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τις γυναίκες να έχουν την αυτοπεποίθηση να επιδιώξουν τέτοιες θέσεις. Ελπίζω ότι το κατόρθωμά μου θα ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να δοκιμάσουν πράγματα που φοβόντουσαν να δοκιμάσουν πριν» κατέληξε η κα Τοτόρι.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA