Μενού
kim ki nam
AP Photo/Kim Kwang Hyon
  • Α-
  • Α+

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην «μάστερ της προπαγάνδας» στη Βόρεια Κορέα, Κιμ Κι Ναμ, σε ηλικία 94 ετών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα ασιατική χώρα.

Ο Κιμ Κι Ναμ πέθανε λόγω μεγάλης ηλικίας και «δυσλειτουργίας των οργάνων του» για την οποία λάμβανε θεραπεία από το 2022, ανέφερε το KCNA.

Ο ίδιος ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της προπαγάνδας για το ολοκληρωτικό καθεστώς στη Βόρεια Κορέα και το BBC τονίζει ότι είχε αναλάβει την οικοδόμησης της λατρείας γύρω από την κυβερνώσα δυναστεία Κιμ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στην κηδεία του νωρίς την Τετάρτη και απέτισε φόρο τιμής στον «βετεράνο επαναστάτη που είχε παραμείνει απεριόριστα πιστός» στο καθεστώς, όπως τονίζουν ΜΜΕ της χώρας.

korea
Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Βόρεια Κορέα: Ο μάστερ της προπαγάνδας

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap παρομοίασε τον Κιμ Κι Ναμ με τον επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς.

Ο «μάστερ της προπαγάνδας» δεν ήταν συγγενής με τη δυναστεία των Κιμ, παρά το γεγονός ότι είχε το ίδιο επώνυμο, το οποίο ωστόσο είναι από τα πιο κοινά στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ Κι Ναμ διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας της Πιονγκγιάνγκ το 1966, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον προκάτοχο και πατέρα του σημερινού ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

korea
AP Photo/Ahn Young-joon

Ο Κιμ Κι Ναμ αργότερα αναρριχήθηκε στην ηγεσία του καθεστώτος και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης, που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, είχε στενή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ και αρκετά δημοσιεύματα τους περιγράφουν ως «φίλους που έπιναν μαζί».

Στη δεκαετία του 1970, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun.

Βόρεια Κορέα: Ο ρόλος του Κιμ Κι Ναμ

Αργότερα ηγήθηκε των πρωτοβουλιών για την καθιέρωση του ρόλου του Κιμ Ιλ Σουνγκ - ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας - στην ιστορία της χώρας και για να υποστηρίξει τη διαδοχή της ηγεσίας, σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch, έναν ιστότοπο για την πολιτική κουλτούρα της Πιονγκγιάνγκ.

Το τμήμα προπαγάνδας που είχε υπό την επίβλεψή του ο Κιμ Κι Ναμ ήλεγχε ασφυκτικά τις ροές επικοινωνίας και πληροφοριών από και προς το εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι η ψυχαγωγία της Νότιας Κορέας και της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής και των ταινιών, απαγορεύεται στην εν λόγω ασιατική χώρα.

Σπάνια πλάνα που εξασφάλισε το BBC Korean στις αρχές του τρέχοντος έτους έδειξαν τη δημόσια καταδίκη δύο εφήβων σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας επειδή παρακολουθούσαν ξένες σειρές.

korea
AP Photo/Kim Kwang Hyon

Η κρατική τηλεόραση είχε επίσης θολώσει το παντελόνι του Βρετανού παρουσιαστή Alan Titchmarsh σε ένα πρόγραμμα κηπουρικής του BBC επειδή τα τζιν θεωρούνται σύμβολο του δυτικού -και συγκεκριμένα του αμερικανικού- ιμπεριαλισμού στη χώρα.

Πάντως, ο Κιμ Κι Ναμ είναι ένας από τους λίγους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τον Νότο, ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας για να παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Νταε Γιουνγκ το 2009.

«Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να ελέγξει την επαναστατική προέλαση του κόμματός μας, του στρατού και του λαού μας υπό τη σοφή ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν», έγραφε μια από τις πρώτες αναφορές του KCNA μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

korea
AP Photo/Jon Chol Jin

Βόρεια Κορέα: Στήριξη στον Κιμ Γιονγκ Ουν

«Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να μετατρέψουμε τη θλίψη μας σε δύναμη και θάρρος και να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες», τονίστηκε στο μήνυμα της υπηρεσίας που ήλεγχε ο Κιμ Κι Ναμ.

Το 2015, εικόνες στα κρατικά μέσα έδειχναν τον ψηλό, με γυαλιά Κιμ Κι Ναμ - στα 80 του τότε - να στέκεται ανάμεσα σε μια ομάδα στρατιωτικών και να κρατά σημειώσεις ενώ μιλούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Είχε συνταξιοδοτηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και στον ρόλο του το διαδέχθηκε η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ. Ο ίδιος πάντως συνέχισε να εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ, είπε ότι ο θάνατος του Κιμ Κι Ναμ σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής» για τη βορειοκορεατική προπαγάνδα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA