Μενού
Νοσοκομείο για παιδιά
Θάλαμος σε νοσοκομείο παίδων | AP Photos / Carolyn Kaster
  • Α-
  • Α+

Ένα βρέφος στη Βρετανία –με εκ γενετής κώφωση– κατάφερε, σύμφωνα με τον Guardian, να ακούσει για πρώτη φορά και έγινε έτσι το πρώτο άτομο στον κόσμο που λαμβάνει μέρος σε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία.

Οι γιατροί στη Βρετανία, που συμμετείχαν στη διαδικασία, θεωρούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, πως η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη θεραπεία της κώφωσης.

Ο λόγος για τη μικρή Όπαλ Σάντι από τη Βρετανία, που κατάφερε να ανακτήσει την ακοή της στο πλαίσιο παγκόσμιας δοκιμής γονιδιακής θεραπείας, όπως ανακοίνωσε σχετικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό, το μικρό κοριτσάκι από τη Βρετανία, γεννήθηκε με μία γενετική νόσο, ακουστική νευροπάθεια συγκεκριμένα, η οποία προκαλείται από τη διατάραξη της μεταβίβασης των νευρικών σημάτων του έσω ωτός προς τον εγκέφαλο.

Σε τέσσερις εβδομάδες μετά την εγχείρηση, που συνίσταται σε ένεση στον κοχλία (τμήμα του έσω ωτός) υπό γενική αναισθησία, η Όπαλ αντιδρούσε στους ήχους. Επειτα από 24 εβδομάδες, η ακοή της ήταν σχεδόν φυσιολογική στους ήπιους ήχους, όπως το μουρμούρισμα.

Η 18μηνη σήμερα Οπαλ ανταποκρίνεται στην φωνή των γονιών της και μπορεί να διατυπώνει λέξεις όπως «μπαμπάς» και «γεια».

Βρετανία: Τι λένε οι γονείς του βρέφους

«Όταν η Όπαλ μπόρεσε να μας ακούσει χωρίς τη βοήθεια από το χτύπημα των χεριών, ήταν απίστευτο. Ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι όταν η κλινική ομάδα επιβεβαίωσε στις 24 εβδομάδες ότι η ακοή της έπιανε και ηπιότερους ήχους και την ομιλία» είπε η μητέρα της.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι θεαματικά και καλύτερα από ό,τι ήλπιζα» δήλωσε ο καθηγητής Μανοχάρ Μπάνς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Κέμπριτζ και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής CHORD, που ξεκίνησε τον Μάιο 2023. «Ελπίζουμε ότι είναι η αρχή μίας νέας εποχής για τις γενετικές θεραπείες του μέσου ωτός και πολλών τύπων απώλειας της ακοής».

Και άλλες παρόμοιες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκίνησαν στις αρχές του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και στην Κίνα. Ορισμένες έχουν θετικά αποτελέσματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA