Μενού
flight
Unsplash
  • Α-
  • Α+

To φαγητό σε μια πτήση είναι μια δύσκολη υπόθεση. Κάποιοι το προτιμούν και το απολαμβάνουν, άλλοι προτιμούν να πεινάσουν από το να ανοίξουν το αυτοσχέδιο τραπεζάκι μπροστά από τη θέση τους και όσοι βρίσκονται στην πρώτη θέση, συνήθως απολαμβάνουν τις λιχουδιές που προσφέρονται εκεί. Τι συμβαίνει όμως, όταν αποδεικνύεται πως το φαγητό σε μια πτήση είναι χαλασμένο;

Ακούγεται εφιαλτικό, κι όμως έχει συμβεί. Ήταν το 1975, σε πτήση της Japan Airlines με σταθμό αναχώρησης το Τόκιο, στάση στο Ανκοράτζ (Αλάσκα) και την Κοπεγχάγη, και τελικό προορισμό το Παρίσι. Αρκετοί από τους 350 επιβάτες του JAL Boeing 747 ήταν στελέχη της εταιρείας Coca-Cola, που είχαν κερδίσει αυτή την πτήση ως «βραβείο» για την καλή επίδοση στη δουλειά τους. Η τύχη τους επιφύλασσε κάτι φρικτό.

Όλα ξεκίνησαν στο Άνκορατζ, όπου έγινε ο ανεφοδιασμός του αεροπλάνου με γεύματα. Επρόκειτο για «βασικά μενού», που περιείχαν ομελέτες, ζαμπόν και σάντουιτς. Όλα αυτά φορτώθηκαν στο αεροσκάφος κατά την οκτάωρη στάση του στην Αλάσκα. Μετά, ξεκίνησε ο εφιάλτης.

Μέσα στο πρώτο τρίωρο από το σερβίρισμα των γευμάτων, περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες είχαν εκδηλώσει παράπονα για στομαχικές ενοχλήσεις. Τα παράπονα ήταν τόσο πολλά και έντονα, που οι αεροσυνοδοί αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν όλους τους επιβάτες. Αρκετοί εξ' αυτών ούρλιαζαν από στομαχόπονο και έκαναν διαρκώς εμετούς. 

Τελικά, η πτήση προσγειώθηκε στη Κοπεγχάγη και αμέσως ανέλαβαν δράση οι γιατροί. Τουλάχιστον 144 άτομα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία με σοβαρές γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η διερεύνηση του περιστατικού.

Το πόρισμα έδειξε πως ο υπεύθυνος για το κέτερινγκ του αεροπλάνου είχε μεταφέρει αλλαντικά με γυμνά χέρια, τα οποιά είχαν εκδορές. Από τις εκδορές μεταφέρθηκε το βακτήριο Staphylococcus aureus προς το φαγητό της πτήσης, προκαλώντας ολέθριες συνέπειες. Οι επιβάτες κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, όχι όμως ο υπεύθυνος για το κέτερινγκ, ο οποιός αυτοκτόνησε.

Ποιοι ήταν οι μοναδικοί επιβαίνοντες του αεροπλάνου που γλίτωσαν από δηλητηρίαση; Τα μέλη του πληρώματος, που είχαν ζητήσει εξ'αρχής να μην δοκιμάσουν το γεύμα. 

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το μοναδικό - τόσο μεγάλης έκτασης - στα χρονικά των εμπορικών πτήσεων και αποτέλεσε την αφορμή για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων στο φαγητό των πτήσεων. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA