Μενού
Ο Λίο Βαράντκαρ
Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας στον Λευκό Οίκο | AP Photos / Stephanie Scarbrough
  • Α-
  • Α+

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο πρωθυπουργός της ΙρλανδίαςΛίο Βαράντκαρ, ανακοίνωση την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και Fine Gael και από την προεδρία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Ο Λίο Βαράντκαρ, αναλύοντας τους λόγους της ξαφνικής του παραίτης, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι ο καλύτερος για το πόστο», προσθέτοντας πως «παραιτούμαι από την προεδρία και τη διεύθυνση του Fine Gael, και θα παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού μόλις ο διάδοχός μου είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά του».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Λίο Βαράντκαρ στάθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόσο στα επιτεύγματα των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και σε ορισμένες αποτυχίες στη διαδρομή.

Λίο Βαράντκαρ: Τι είπε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου

Αναγνωρίζοντας ότι ποτέ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί κανείς, πρόσθεσε ότι «έπειτα από επτά χρόνια στην πρωθυπουργία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι ο καλύτερος για την δουλειά», πρόσθεσε και δήλωσε ότι δεν έχει προς το παρόν σχέδια για το μέλλον.

Η τελευταία πρωθυπουργική θητεία του Λίο Βαράντκαρ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022. Το 2017, στα 38 του χρόνια, ήταν ο πρώτος μετανάστης γιατρός και ομοφυλόφιλος που αναδείχθηκε στον νεότερο πρωθυπουργό μίας βαθιά συντηρητικής Ιρλανδίας.

Ανάμεσα στο 2020 και το 2022 άφησε την θέση του στην πρωθυπουργία στον Μάικλ Μάρτιν τον ηγέτη του κόμματος Fianna Fáil που συμμετέχει μαζί με το Πράσινο Κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Λίο Βαράντκαρ: Πού οφείλεται η παραίτηση

Η παραίτησή του έρχεται μετά την ήττα στο δημοψήφισμα της 8ης Μαρτίου, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση πρότεινε την τροποποίηση του Συντάγματος του 1937 σε θέματα των γυναικών και της οικογένειας.

Οι δύο τροπολογίες απορρίφθηκαν από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Άνω του 67% απέρριψε την τροπολογία που διεύρυνε την έννοια της οικογένειας πέραν της έννοιας του γάμου και το 73% απέρριψε την τροπολογία που απάλειφε από το Σύνταγμα το κείμενο για τον πρωταρχικό ρόλο των γυναικών «στις οικιακές υποχρεώσεις» στο νοικοκυριό.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ότι απηχεί το κλίμα δυσαρέσκειας στην χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και η κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ κατηγορήθηκε ότι δεν προετοίμασε καλά το πεδίο για το δημοψήφισμα, την ώρα που σχεδόν το σύνολο της πολιτικής τάξης ήταν υπέρ των αλλαγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA