Μενού
Πυρηνική έκρηξη
Πυρηνική έκρηξη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε περίπτωση ενός γενικευμένου πυρηνικού πολέμου, ακόμα και πιο συντηρητικές εκτιμήσεις θέλουν περίπου 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους να αποδεκατίζονται από τις καταστροφικές ατομικές εκρήξεις και τη δηλητηρίαση από ραδιενέργεια.

Ακόμα όμως και σε ένα τέτοιο δυσοίωνο μέλλον, υπάρχουν κάποια μέρη, και συγκεκριμένα δύο χώρες, που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τον όλεθρο και να φιλοξενήσουν τον εναπομείναντα πληθυσμό, όπως γράφει το LadBible.

Για αυτή την πρόβλεψη έχουμε να ευχαριστούμε την Annie Jacobsen, συγγραφέα και δημοσιογράφο που έχει αφιερώσει χρόνια ερευνώντας τις πιθανές επιπτώσεις του πυρηνικού πολέμου.

Οι χώρες «πυρηνικά καταφύγια»

Εκτεταμένες πυρηνικές εκρήξεις θα κάλυπταν αρχικά τον πλανήτη με καταστροφικές πυρκαγιές, και η πυκνή τέφρα στην ατμόσφαιρα θα προκαλούσε έναν παρατεταμένο πυρηνικό χειμώνα.

Το γεγονός θα σκότωνε πέντε από τα σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους στη γη μέσα σε 72 ώρες. «Μεγάλο μέρος του πλανήτη, σίγουρα τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη θα καλύπτονταν από στρώματα πάγου. Μέρη όπως η Αϊόβα και η Ουκρανία θα θάβονταν στο χιόνι για 10 χρόνια», είπε η Jacobsen.

«Η γεωργία θα αποτύχει, και όταν η γεωργία αποτυγχάνει, οι άνθρωποι πεθαίνουν. Επιπλέον, έχουμε τη δηλητηρίαση από την ακτινοβολία, επειδή το στρώμα του όζοντος θα καταστραφεί και η έκθεση στον ήλιο θα είναι θανατηφόρα».

Η Jacobsen είπε πως ο καθηγητής Brian Toon, κορυφαίος ειδικός στην επιστήμη του κλίματος και της ατμόσφαιρας, θεωρεί ότι μόνο δύο χώρες θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε έναν πυρηνικό χειμώνα. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, διότι μπορούν «να διατηρήσουν τη γεωργία».

Όπως σημείωσε, ο λόγος που οι δύο χώρες θα συνιστούσαν τα ιδανικά καταφύγια, είναι η γεωγραφική και πολιτική τους απόστασή τους από τους ηπειρωτικούς όγκους του πλανήτη.

Καθώς δεν συνιστούν πυρηνικούς «παίκτες», η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία μάλλον δεν θα γίνονταν στόχοι χτυπημάτων. Μετά την καταστροφή, τα νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού που τις χωρίζουν από τη νοτιοανατολική Ασία, θα απέτρεπαν την εξάπλωση των πυρκαγιών, αλλά και τη μόλυνση του εδάφους με ραδιενέργεια.

Σε αυτούς τους παράγοντες έρχονται να προστεθούν οι αχανείς εκτάσεις τους, κατάλληλες για αγροτική αξιοποίηση, και η θέση τους πάνω σε εύκρατες και τροπικές ζώνες, που θα διατηρούσαν το κλίμα σχετικά ήπιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA