Μενού
Ο Ramon Fonseca
Πέθανε επικεφαλής των δικηγορικών γραφείων που εμπλεκόταν στα Panama Papers | AP Photos / Arnulfo Franco
  • Α-
  • Α+

Πέθανε ο Ραμόν Φονσέκα, δικηγορος από τον Παναμά, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής των δικηγορικών γραφείων στην υπόθεση των Panama Papers, εν αναμονή της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας στη δίκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η Γκιγερμίνα Μακντόναλντ, δικηγόρος της πρώην εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των Panama Papers, το οποίο αποκάλυψε πώς διασημότητες σε ολόκληρο τον κόσμο απέκρυψαν χρήματα από τις φορολογικές αρχές, αποκάλυψε πως ο «Φονσέκα πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από εισαγωγή του στο νοσοκομείο, και γι' αυτό δεν κατέστη δυνατή η παρουσία του στη δίκη».

Ο 71χρονος Φονσέκα πέθανε σε ένα νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, δήλωσε η Μακντόναλντ, χωρίς να διευκρινίσει τις αιτίες του θανάτου του.

Ραμόν Φονσέκα: Η ποινή που του επιβλήθηκε

Άξιο αναφοράς είναι ότι στη διάρκεια της δίκης για τα Panama Papers, που ολοκληρώθηκε στις 19 Απριλίου, ζητήθηκε η επιβολή της μέγιστης ποινής για ξέπλυμα χρήματος --κάθειρξη 12 ετών-- σε βάρος του Ραμόν Φονσέκα και του Γιούργκεν Μοσάκ, των δύο ιδρυτών του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca. Το δικαστήριο θα πρέπει να ανακοινώσει την ετυμηγορία του μέσα σε 30 ημέρες.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2016 μετά τη δημοσιοποίηση μιας έρευνας, γνωστής ως «Panama Papers», που πραγματοποίησε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ).

Με βάση τη διαρροή 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που προέρχονταν από το γραφείο Mossack Fonseca, αποκαλύφθηκε ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πολιτικοί αξιωματούχοι πρώτης γραμμής και προσωπικότητες των οικονομικών, του αθλητισμού και της μόδας απέκρυψαν από τις φορολογικές αρχές περιουσιακά στοιχεία, εταιρίες, κεφάλαια και κέρδη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA