Μενού
mitsotakis netaniahou
Συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου το 2021 | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την Πέμπτη (19/10), σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μεταβεί και στην Ιορδανία.

Νωρίτερα, ο  Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε την επίσκεψη του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες τονίζοντας πως οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο Τετάρτη (18/10).

Ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Η Ελλάδα είναι παίκτης έχει ρόλο σε αυτή την υπόθεση» σημείωσε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να εξελιχθεί η κρίση σε περιφερειακή».

«Εξετάζεται όντως μια επίσκεψη του πρωθυπουργού. Θα δούμε πότε θα γίνει. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο. Είναι συνομιλητής του Ισραήλ, της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε και υποστηρίζουμε μέσα από την ευρωπαϊκή διάσταση που έχει δοθεί σε αυτή την μεγάλη ανθρωπιστική αλλά και κρίση ασφάλειας που εκτυλίσσεται στο πεδίο της Μέσης Ανατολής, είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα. Υπάρχει μια θηριωδία η οποία έχει συμβεί από τη Χαμάς. Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και αυτό πρέπει να υποστηριχθεί», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Το μήνυμα της Αθήνας

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η πιθανή επίσκεψη Μητσοτάκη αποτελεί για μία πρωτοβουλία της Αθήνας ενταγμένη και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο με στόχο να αποφευχθεί η επέκταση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο πλευρό του Ισραήλ και στηρίζει ξεκάθαρα το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ότι «η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση».  

Το μήνυμα που εκπέμπεται, ωστόσο, και τονίστηκε και στη συνομιλία που είχε το Σάββατο (14/10) ο Πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό ομόλογό του είναι πως πρέπει να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση. Αυτό μεταφράζεται στην επισήμανση ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα «έχει κάποιους κανόνες» οι οποίοι επιτάσσουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η οποίας όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ «δεν μπαίνει στο ζύγι» ανάλογα με το σε ποια πλευρά βρίσκονται οι άμαχοι.

Πρωταρχικό μέλημα της Αθήνας είναι να προστατευτούν οι άμαχοι και να μην πατήσουν ταυτόχρονα τη σκανδάλη όλες οι χώρες της περιοχής και δη το Ιράν, καθώς η διεύρυνση της ανάφλεξης, μπορεί να διαταράξει τη διεθνή ασφάλεια και την οικονομία και ένα νέο μαζικό κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σε μία στιγμή που η Ευρώπη έχει ανοιχτό και το μέτωπο της παρατεταμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA