Μενού
θαλασσα 1998 Eurovision
Η Διονυσία Καρόρη, τραγουδίστρια των Θάλασσα. | YouTube (screenshot)
  • Α-
  • Α+

Καταρχήν, ας ξεκινήσουμε από μια «ομολογία» του συντάκτη: Το «Ζάρι» πιστεύω πως είναι ένα επικό κομμάτι, που έχει όλες τις προδιαγραφές για να σκίσει στην Eurovision. Αξίζουν συγχαρητήρια στο team της Μαρίνας Σάττι,  στην ίδια, αλλά και στην ΕΡΤ και σε όσους στήριξαν τη συγκεκριμένη συμμετοχή. Πάμε παρακάτω. 

Από το 1998 ως το 2024 έχουν περάσει 26 χρόνια, που ίσως δεν ακούγονται «πολλά», όμως  ο τρόπος που αντιμετωπιζόταν η Eurovision τότε, από τα  media και τη δισκογραφία, σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν Σήμερα, μοιάζει εξωπραγματικός, σαν να πέρασε κυριολεκτικά, ένας αιώνας. Αυτή την απόσταση θα εξερευνήσουμε, με την παρακάτω ιστορία.  

Ο Γιώργος Μαρίνος και ένας μουσικός διαγωνισμός

Καταρχήν, οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι: Το 1998 είδαμε για πρώτη φορά ένα μουσικό talent show στην ελληνική τηλεόραση, μια εκπομπή πολλών επεισοδίων για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής που θα πήγαινε στο Μπέρμινγχαμ για την Eurovision. Στην παρουσίαση της εκπομπής με τίτλο "Ζhowbiz" βρισκόταν ο Γιώργος Μαρίνος, με το μουσικό σήμα σε σύνθεση του Κώστα Τουρνά, ενώ τα 24 τραγούδια διαγωνίστηκαν ανά τρία, σε οκτώ ημιτελικούς. Όλα πολλά υποσχόμενα, ως εδώ. 

Οι συμμετέχοντες

ηρω λεχουριτη
Η Ηρώ, από την εκπομπή Zhowbiz

Σίγουρα δεν υπήρχε το μεγάλο όνομα, μια σπουδαία σύνθεση, όμως ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρξαν πρόσωπα από το παρελθόν της Eurovision, αλλά και νέοι καλλιτέχνες, που στην πορεία των ετών έκαναν επιτυχία. Συγκεκριμένα, συμμετείχε η Μαριάννα Ευστρατίου (Εurovision 1989, 1996) με τρία τραγούδια, ο Γιάννης Χανιωτάκης, που αργότερα σχημάτισε το συγκρότημα Emigre, η Κατερίνα Κουρεντζή, σήμερα ερμηνεύτρια κλασικού τραγουδιού, η Ηρώ (Λεχουρίτη) με το «Τίποτα», που έγινε στη συνέχεια ραδιοφωνικό hit, ο Διονύσης Σχοινάς με μια σύνθεση του Τάκη Δαμασχή (C-Real) που δεν πέρασε στον τελικό, η Βιβέτα Κουρή (μούσα του Γιώργου Κατσαρού (σε σύνθεση Δημήτρη Κοντόπουλου), η Ευσταθία (με αξιοσημείωτη πορεία στη δισκογραφία των 00s), o Σταύρος Σιόλας (!), και το τρίο Robert Williams (Eurovision 1977), Μάρα Θρασυβουλίδου και Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, που προκάλεσε αίσθηση με τον οπερατικό «Προμηθέα». 

Σιολας Σταύρος
Ο Σταύρος Σιόλας, από την εκπομπή Zhowbiz

 

δ.σχοινας
Ο Διονύσης Σχοινάς από την εκπομπή Zhowbiz

Συμμετείχαν και οι Θάλασσα, ένα σχήμα που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη Eurovision, με τους Διονυσία Καρόκη (ερμηνεία, Γιάννη Βαλβή (σύνθεση), με δύο τραγούδια, ένα εκ των οποίων, η «Κρυφή Ευαισθησία».

Φωνές και αντιδράσεις

Η «Κρυφή Ευαισθησία» κέρδισε οριακά, με με μόλις 56 ψήφους διαφορά (19477 έναντι 19421). Στη συνέχεια, σύμφωνα με το INFE Greece, οκτώ καλλιτέχνες και δημιουργοί (Λάζαρος Καρμίδης, Νίκος Μπλιός, Ηρώ, Βασίλης Παπαβασιλείου, Παναγιώτης Ματαράγκας, Βιβέττα Κούρση, Κατερίνα Κουρεντζή) υπέβαλαν ένσταση, διότι η ψηφοφορία έπρεπε να διαρκέσει το πολύ 5 λεπτά και να καταχωρηθούν το πολύ 3 τηλεφωνήματα ανά τηλεφωνικό νούμερο. Δεν επιτρεπόταν η ψηφοφορία από καρτοτηλέφωνο, η δε Χαρά Kωνσταντίνου ήταν παράνομη, γιατί είχε ηχογραφημένα φωνητικά. Ως εκ τούτου ζήτησαν επιτόπου την ακύρωση του διαγωνισμού, ως άνισου και αθέμιτου. Το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό. 

Τα χειρότερα βεβαίως έμελλε να συμβούν επί τόπου στο Μπέρμιγχαμ. Σύμφωνα με το ΙNFE Greece, συνέβησαν τα εξής τραγελαφικά: Ο συνθέτης της ελληνικής συμμετοχής, Γιάννης Βάλβης, διαφώνησε έντονα με τον σκηνοθέτη Τζοφ Πόσνερ για τα πλάνα της ελληνικής συμμετοχής. Ζητήθηκε να μπει Έλληνας σκηνοθέτης, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό. Ακολούθησε διαμαρτυρία τόσο στη συνέντευξη Τύπου, όσο και σε μια πρόβα, όπου σηκώθηκε όρθιος. Μίλησε για μεροληψία υπέρ της συμμετοχής του Ισραήλ. Η ΕΡΤ απείλησε να αποσυρθεί, αλλά το μετάνιωσε. Το αποτέλεσμα; Η EBU του αφαίρεσε τη διαπίστευση και δεν του επέτρεψε να ανέβει στη σκηνή (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ), αναγκάζοντάς τον να δει τον διαγωνισμό από το ξενοδοχείo, από το οποίο θρυλείται πως του είχε απαγορευτεί η έξοδος. 

Οι Θάλασσα εμφανίστηκαν δεύτεροι, ανάμεσα σε 25 συμμετοχές. Τερμάτισαν στην 20η θέση, έχοντας πάρει μόλις 12 βαθμούς από την Κύπρο, σημειώνοντας ρεκόρ αρνητικής βαθμολογίας (το προηγούμενο άνηκε στον Χρίστο Κάλοου, με το «Χωρίς Σκοπό», του 1991, που τερμάτισε στην 19η θέση, με 11 βαθμούς). Οι Θάλασσα έπαψαν να υφίστανται ως συγκρότημα. 

Η χώρα μας έμεινε εκτός Eurovision για τα δύο επόμενα χρόνια. Η συνέχεια, με τους Antique του 2001 και το "Die For You" ήταν τουλάχιστον θριαμβευτική.

Για την ιστορία, την πρώτη θέση στο διαγωνισμό του 1998 κέρδισε η Dana International με το "Diva".

 

 

.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA