Μενού
auti kounoupidi
Αυτί του κουνουπιδιού. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το αυτί είναι το όργανο ακοής του ανθρώπου και των ζώων και ταυτόχρονα «κλειδί» για την ισορροπία.

Οι ασθένειες και οι δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τα αυτιά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Το αυτί κουνουπίδι, γνωστό ως αυτί του παλαιστή ή περιχόνδριο αιμάτωμα, είναι μια παραμόρφωση που προκαλείται από αμβλύ τραύμα.

Σύμφωνα με σύγγραμμα που είναι διαθέσιμο στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το αυτί του κουνουπιδιού εμφανίζεται επειδή συσσωρεύεται αίμα στον πτερύγιο. Ως εκ τούτου διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος στον υγιή χόνδρο και προκαλείται αυτή η καθόλου ευχάριστη κατάσταση για τους ασθενείς.

Οι παλαιστές και οι πυγμάχοι, που δέχονται χτυπήματα στα αυτιά, συχνά εμφανίζουν «αυτί κουνουπίδι».

Η συγκεκριμένη κατάσταση πάντως μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα όπου ασκούνται σημαντικές δυνάμεις στο πτερύγιο και να έχουν ως αποτέλεσμα αιμάτωμα στο αυτί.

Στη συνέχεια, το αιμάτωμα ανυψώνει το περιχόνδριο του αυτιού από τον υποκείμενο χόνδρο.

Το αίμα συσσωρεύεται και η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση, μόλυνση και απώλεια χόνδρου.

Αυτί κουνουπίδι: Η ιστορία

Η περιγραφή για το αυτί κουνουπίδι χρονολογείται από την πρώιμη ρωμαϊκή και ελληνική ιστορία.

Λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές αναφορές από εκείνη την εποχή είναι γεμάτες με αφηγήσεις που περιγράφουν τα παραμορφωμένα ή κατεστραμμένα αυτιά παλαιστών και πυγμάχων ή άλλων πυγμάχων.

auti kounoupidiou
Shutterstock

Εκείνη την εποχή, μάλιστα, θεωρήθηκε ότι πίσω από το αυτί κουνουπίδι κρύβονται επίσης ψυχικές ασθένειες και γηρατειά.

Οι σύγχρονες μελέτες, ωστόσο, έδωσαν απαντήσεις.

Όσο υψηλότερου επιπέδου είναι ο αθλητής σε ένα σπορ υψηλού κινδύνου (πάλη, πυγμαχία, πολεμικές τέχνες, ράγκμπι κ.λπ.), τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για να εμφανίσει αυτί του παλαιστή.

Το αυτί γίνεται κόκκινο αρχικά, λόγω του αιματώματος και πρήζεται, ενώ ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής, με εμβοές, όπως επίσης και διαταραχές στην όραση, και πονοκέφαλο.

Αυτί του κουνουπιδιού: Η θεραπεία

Η θεραπεία για το αυτί κουνουπίδι εξαρτάται από το πότε ο ασθενής ζητά ιατρική βοήθεια, αν το κάνει έγκαιρα δηλαδή ή αν αφήσει να περάσει καιρός, αλλά και το μέγεθος και το εύρος της παραμόρφωσης.

Σύμφωνα με μελέτες σε παλαιστές, η χρήση προστατευτικού καλύμματος κεφαλής μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αυτιού του κουνουπιδιού έως και 50%.

Η κύρια θεραπεία για το αυτί κουνουπίδι φαίνεται ότι είναι η πρόληψη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αμερικανικές μελέτες.

Τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα απαιτούν έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του αιματώματος πριν επέλθει ο «θάνατος» του χόνδρου. Συνήθως, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό εντός των πρώτων έξι ωρών μετά τον τραυματισμό, έτσι να αντιμετωπιστεί το αιμάτωμα.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA