Μενού
Κτίριο του ΕΟΠΥΥ
Κτίριο του ΕΟΠΥΥ | (Φωτογραφία αρχείου) - Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ και αποκλεισμό από τη σύναψη νέων συμβάσεων για 18 μήνες απειλούνται εργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά εργαστήρια της Περιφέρειας, που βρίσκονται σε τριήμερες κινητοποιήσεις (8/5-10/5), με περιορισμό της λειτουργίας τους. 

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη (9/5), ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει τους συμβεβλημένους παρόχους του ότι πλέον, με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α’ 55), προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους του Οργανισμού. 

Σημειώνεται ότι οι πάροχοι προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να δηλώσουν έμπρακτα την απόγνωσή τους για τις περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματά τους μέσω του clawback, όταν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις υπερβαίνουν τον αντίστοιχο προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ στην ανακοίνωσή του, οι συμβεβλημένοι πάροχοι, «οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του Οργανισμού κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα  “Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.” (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης. Η λύση της σύμβασης διαπιστώνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συμβάσεων». 

Στο… μάτι του κυκλώνα 1.400 εργαστήρια

Η κινητοποίηση αφορά σε 1.400 εργαστήρια (βιοπαθολογικά, μικροβιολογικά και ορισμένα ακτινολογικά) όλης της Ελλάδας, πλην της Αττικής και του Πειραιά και, όπως μεταφέρουν πηγές από τον κλάδο, η συμμετοχή αγγίζει το 85%. 

Εκπρόσωποί του τονίζουν ότι οι πρωτοφανείς, για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα περικοπές αποζημίωσης (clawback μαζί με το rebate), υπερβαίνουν πλέον το 60%, ωθώντας στο χείλος του γκρεμού τους παρόχους. Τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται τα τελευταία 12 χρόνια και πλέον έχουν οδηγήσει σε τραγική έλλειψη ρευστότητας των εργαστηρίων, αδυναμία πληρωμής προμηθευτών και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, καλεί τους συμβεβλημένους παρόχους του, να τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους των συμβάσεων  και την κείμενη νομοθεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συστάσεις που γίνονται από τα αρμόδια όργανα του Οργανισμού, με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του. 

Παράλληλα, ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών ή μη εκτέλεσης παραπεμπτικών, μπορούν να ενημερώνουν ηλεκτρονικά τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω κατά νόμο ενέργειες.

Με το… μαχαίρι στο λαιμό οι πάροχοι

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση εντάχθηκε σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, με τους παρόχους να κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μπλοκάρει τις κινητοποιήσεις που προγραμμάτιζαν.

Εργαστηριακοί γιατροί και εργαστήρια φαίνεται ότι είναι με το… μαχαίρι στο λαιμό, καθώς -αν και δεν έχουν εξαγγείλει απεργία ή αποχή ή επίσχεση- σύμφωνα με νομική πηγή στην οποία απευθύνθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως κι αν έχει ονομαστεί η κινητοποίηση, ενέχει τον κίνδυνο διακοπής της σύμβασής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

«Είναι σαφές ότι για οποιαδήποτε αιτία, του νόμου μη διακρίνοντος, άρνηση παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών μπορεί να οδηγήσει, χωρίς άλλο όρο ή προϋπόθεση, αυτοδίκαια, στη λύση της σύμβασης αζημίως για τον ΕΟΠΠΥ και τον αποκλεισμό του παρόχου για 18 μήνες. Συνακόλουθα, έχω τη γνώμη ότι οποιαδήποτε άρνηση, άρα και εκ του λόγου ότι κάποιος πάροχος συμμετέχει σε αποχή – επίσχεση – απεργία ή όπως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί, ενέχει κίνδυνο διακοπής της σύμβασης του από τον ΕΟΠΥΥ. Και τούτο ανεξάρτητα από το αν αυτή η όποια κινητοποίηση προκλήθηκε από περιφερειακή ένωση εργαστηριακών γιατρών ή ιατρικό σύλλογο», αναφέρει συγκεκριμένα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA