Μενού
Ηγέτης
Leader | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Όταν όλα αυτά τα επιτυγχάνεις όχι μόνο για την κυβέρνηση, τη θρησκεία, την ομάδα, την εταιρεία ή τον οργανισμό του οποίου ηγείσαι, αλλά για μια ολόκληρη χώρα, έναν κλάδο ή τομέα στον οποίο δραστηριοποιείσαι, τότε δεν είσαι απλά ηγέτης, αλλά ένας ηγέτης της σκέψης (thought leader).

Μπορεί να ακούγεται σαν ένα άλλο επικοινωνιακό τσιτάτο, όμως ο όρος «ηγέτης σκέψης» είμαι μια έννοια υπερπολύτιμη για τους σύγχρονους ηγέτες. Σημαίνει να μοιράζεσαι διορατικές σκέψεις και στρατηγικές και να επηρεάζεις θετικά πολύ περισσότερους από εκείνους που διοικείς.

Στη σημερινή οικονομία της γνώσης, οι ιδέες και η σοφία είναι τα νέα νομίσματα της ημέρας. Το «ποιον» ξέρεις ήταν πάντα σημαντικό, όμως το «τι» ξέρεις έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ποτέ.

Και επειδή η ανταλλαγή γνώσεων θεωρείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι καλύτεροι ηγέτες δεν κρατούν τις γνώσεις για τον εαυτό τους. Μέσα από την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους προσφέρουν γενναιόδωρα καθοδήγηση και διορατικότητα στους γύρω τους. 

Για να είσαι ένας ηγέτης της σκέψης ασφαλώς πρέπει να είσαι πρώτα από όλα ένας εξαιρετικός ηγέτης. Κι, όπως κάθε ηγέτης, μπορεί να έχεις πολύ καλές ιδέες. Μόνο που αυτές, από μόνες τους, δεν αρκούν. Θα πρέπει να έχεις το θάρρος να τις εκφράσεις δημόσια και να εμπνεύσεις άλλους να τις εφαρμόσουν.

Η ηγεσία σκέψης μπορεί έτσι να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τον ηγέτη που θέλει να μοιραστεί την επιρροή του με τους συνεργάτες του ή ακόμα και με τον κλάδο του συνολικά.

Όχι, επειδή θα προσπαθήσει να μετατρέψει τους άλλους σε «κλώνους» του, αλλά επειδή διδάσκοντας τις πολύτιμες ιδέες του θα δημιουργήσει  ευκαιρίες βελτίωσης για το σύνολο της χώρας ή της αγοράς στην οποία δραστηριοποιείται.

Το να μοιράζεσαι τις ιδέες σου δημοσίως βοηθά να μεγεθύνεις τον αντίκτυπό σου, να ενώσεις την ομάδα σου και να εξασφαλίσεις ότι οι αιτίες και οι ευκαιρίες που εσύ θεωρείς πιο σημαντικές αποκτούν την προσοχή που τους αξίζει. 

Το πώς θα μεταφέρεις τις ιδέες σου στον κόσμο, ώστε να χτίσεις την αξιοπιστία σου, να δημιουργήσεις το «προσωπικό εμπορικό σήμα» σου και να προσελκύσεις άλλους σαν εσένα, είναι το κλειδί για την ηγεσία σκέψης. 

Πολλοί αληθινοί ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων προσπαθούν να καθιερωθούν ως «ηγέτες της σκέψης» αλλά λίγοι το καταφέρνουν. Αλλά αν κατορθώσεις να θεωρείσαι ηγετική φωνή στον τομέα σου αυτό συνεπάγεται σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης τόσο προς εσένα όσο και προς την οντότητα που διοικείς.

Το ηγετικό σου κεφάλαιο αυξάνεται εντυπωσιακά όταν οι άλλοι σε αντιλαμβάνονται ως ηγέτη με αποδεδειγμένες ιδέες, από τον οποίο μαθαίνουν και στον οποίο στρέφονται όταν χρειάζονται προοπτική. 

Η θετική φήμη σου ως ηγέτης διευρύνεται εκθετικά όταν εκείνοι που έμαθαν από σένα μιλούν για σένα σε άλλους. 

Η ηγεσία σκέψης μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση νέων ακολούθων και πελατών, ενώ μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο πολύτιμη για την προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων σε έναν οργανισμό. Κι αυτό γιατί οι αληθινοί ηγέτες σκέψης κατανοούν ότι η ομάδα τους είναι η ψυχή μια επιχείρησης και μεταλαμπαδεύουν τις ιδέες, το όραμα, τις αξίες και την κουλτούρα τους στους νεοεισερχόμενους. 

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία σκέψης αποτελεί ανεκτίμητο εργαλείο συνολικής ενίσχυσης της φήμης ενός ηγέτη, αφού το σημερινό κοινό παγκοσμίως εκτιμά περισσότερο από ποτέ άλλοτε την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα. 

Ο Δημήτρης Μιχόπουλος είναι αναγνωρισμένος σε επίπεδο thought leadership, διακρίνεται για την ικανότητά του να ηγείται κορυφαίων οργανισμών, καθώς και για τη διεθνή του εμπειρία στη διαχείριση σημαντικών κρίσεων. Περισσότερες πληροφορίες www.dimitrismichopoulos.com

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA