Μενού
stealthing
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πολλές γυναίκες το θυμούνται σαν μια ανάμνηση, άλλες το έχουν αποβάλλει από το μυαλό τους ως αποτέλεσμα μιας μετατραυματικής αμνησίας, ενώ κάποιες δεν έχουν συνειδητοποήσει καν πως πρόκειται για μια ύπουλη, με δόλιο τρόπο, μορφή βιασμού.

Το stealthing δεν είναι κατοχυρωμένο ως τέτοιο στην ελληνική νομοθεσία και έτσι, δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το ποσοστό των θυμάτων του.

Όμως, δεν παύει να συγκαταλέγεται στα σεξουαλικά εγκλήματα, δεδομένου ότι αφορά τη συναινετική σεξουαλική επαφή, με τη χωρίς συναίνεση, αφαίρεση του προφυλακτικού.

Τα θύματα του stealthing είναι κυρίως κορίτσια χωρίς μεγάλη εμπειρία, ενώ οι δράστες του, πάντα άντρες.

«Κατά τη διάρκεια της επαφής συνειδητοποίησα πως δεν φορά προφυλακτικό»

«Μου έχει τύχει να πέσω θύμα stealthing μία φορά. Ήμουν στα 19 τότε, αλλά το θυμάμαι τόσο έντονα, γιατί ήταν τραυματικό», λέει μιλώντας στο reader η 32χρονη πλέον Ν.

«Εγώ είχα μια σχέση τότε, η οποία ήταν η πρώτη μου σχέση και ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο ήρθα σε σεξουαλική επαφή. Αυτός ήταν εννέα χρόνια μεγαλύτερος, οπότε είχε εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, εγώ όμως όχι».

«Ήμασταν μαζί ένα εξάμηνο περίπου. Ένα βράδυ που ήρθαμε σε επαφή, και, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική κουβέντα και χωρίς προφανώς να δοθεί συναίνεση, εκείνος αφαίρεσε με δόλιο τρόπο το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της πράξης, χωρίς να μου το πει.

Επειδή εγώ εκείνη τη στιγμή δεν είχα οπτική επαφή και από την σχεδόν ανύπαρκτη εμπειρία μου, δεν μπορούσα να καταλάβω τη διαφορά, συνέχισα κανονικά», λέει.

«Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της επαφής, ενώ είχε προχωρήσει, συνειδητοποίησα πως δεν φοράει προφυλακικό. Σταμάτησα αμέσως και τον έσπρωξα. Τον ρώτησα για ποιο λόγο έβγαλε το προφυλακτικό χωρίς να με ρωτήσει και η δική του απάντηση ήταν σχεδόν αναίσθητη, αφού γέλασε ειρωνικά και μου είπε: “και τι έγινε;”».

«Άρχισα να ωρύομαι, τσίριζα τόσο που νομίζω ότι με άκουσαν ένοικοι από διπλανά διαμερίσματα. Έβαλα γρήγορα τα ρούχα μου, πήρα βιαστικά τα πράγματά μου και εξαφανίστηκα. Ένιωσα παραβιασμένη, ένιωσα όντως σαν να με βιάζουν παρά τη θέλησή μου», τονίζει η Ν.

«Τις επόμενες ημέρες, εκείνος μου ζήτησε συγγνώμη. Εγώ μοιράστηκα το περιστατικό με δύο φίλες μου, οι οποίες αντί να μου πουν πως έχω δίκιο, μου είπαν ότι αντέδρασα υπερβολικά χωρίς λόγο.

Τότε, πολλές γυναίκες -και πόσο μάλλον νεαρά κορίτσια- δεν ήταν τόσο ενημερωμένες σε ό,τι έχει να κάνει με σεξουαλική συναίνεση, οπότε προσπαθώ να τις δικαιολογήσω στο μυαλό μου».

Φεμινιστική πορεία
Eurokinissi

«Μέσα μου ήξερα πως αυτό δεν είναι κάτι τόσο απλό, και όσο μεγάλωνα, άρχισα να συνειδητοποιώ πως τότε έπεσα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Πριν μερικά χρόνια, είδα κάπου τον όρο “stealthing” και κατάλαβα πως αυτό ήταν όντως βιασμός».

Όπως επισημαίνει η Ν., «εάν ως κοριτσάκι είχα τα μυαλά που έχω τώρα, θα είχα πάει να τον καταγγείλω, γιατί δυστυχώς συμβαίνει συχνά να πέφτουμε θύματα οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης και να μην το αντιλαμβανόμαστε καν, εξαιτίας της έλλειψης παιδείας, ενημέρωσης και των ταμπού που υπάρχουν γύρω απ΄αυτά τα ζητήματα».

«Θα έπρεπε κάθε γυναίκα από τα μετεφηβικά χρόνια που ξεκινά να έχει ερωτικές επαφές, να γνωρίζει τα όρια και τα δίκαιώματά της. Τόσο το σχολείο, όσο και οι γονείς, θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό και να συζητούν ανοιχτά. Γιατί πέρα από το κομμάτι του βιασμού, οι γυναίκες έρχονται να αντιμετωπίσουν και άλλες επώδυνες καταστάσεις, όπως ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ή ΣΜΝ. Οπότε, οι φωνές μας πρέπει να ακούγονται, για να μην πέσει καμία θύμα κακοποίησης».

«Η πρακτική του stealthing θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενταχθεί στην έννοια του βιασμού»

«O όρος “stealthing” περιγράφει την με δόλιο τρόπο αφαίρεση από τον έναν ερωτικό σύντροφο, του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής που είχε ξεκινήσει συναινετικά, χωρίς τη γνώση, και επομένως χωρίς την ενημερωμένη συναίνεση του έτερου συντρόφου.

Η συναίνεση, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να παρέχεται εκούσια και να είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής. Επιπρόσθετα, για να είναι έγκυρη πρέπει το άτομο που συναινεί να μην έχει παραπλανηθεί, εξαπατηθεί ή απειληθεί».

«Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να υποστηριχθεί η άποψη ότι η πρακτική του "stealthing" θα μπορούσε και θα έπρεπε να ενταχθεί στην έννοια του βιασμού που διαπράττεται στη βάση της απουσίας της συναίνεσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο "όποιος τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη ως 10  έτη"», τόνιζει στο Reader η Μαρία Αποστολάκη, Συντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας, Κέντρο Διοτίμα.

Στην Ελλάδα το stealthing δεν είναι κατοχυρωμένο ως περίπτωση βιασμού. Όπως επισημαίνει η ίδια, «σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε πριν περίπου δύο χρόνια, η πρακτική του stealthing δεν εμπίπτει στην έννοια του βιασμού του αρ.336 παρ. 4 ΠΚ αφού, κατά το σκεπτικό του αρμόδιου Εισαγγελέα, η αφαίρεση του προφυλακτικού με τον προαναφερόμενο τρόπο και άρα η παραπλάνηση του άλλου ερωτικού συντρόφου δεν συνιστά ακύρωση της δοθείσας συναίνεσης».

«Θα έπρεπε όμως να θεσπιστεί ένα διαφορετικό, αυτοτελές ποινικό αδίκημα για να τιμωρείται η παραπάνω συμπεριφορά. Πρέπει εδώ ενημερωτικά να επισημάνουμε πως ως το 2019 ο τότε Ποινικός μας Κώδικας τιμωρούσε, σύμφωνα με το άρθρο 341, όποιον κατόρθωνε να έλθει σε συνουσία με γυναίκα παραπλανώντας την ότι η συνουσία τελέστηκε μέσα σε γάμο.

Το άρθρο αυτό καταργήθηκε καθώς θεωρήθηκε αναχρονιστικό, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι καθόλου άγνωστος στον ποινικό μας νομοθέτη ο συνδυασμός παραπλάνησης, δηλαδή εξαπάτησης, κατά την ερωτική πράξη».

«Οι δράστες του stealthing είναι πάντα άντρες»

Αναφορικά με τη συχνότητα του φαινομένου, η ίδια τονίζει πως «δεν γνωρίζουμε επίσημα στοιχεία για αυτή την πρακτική που προσβάλλει, αφενός, την ερωτική αυτονομία και αφετέρου είναι δυνατόν να έχει βλαπτικές συνέπειες για την υγεία του άλλου συντρόφου, είτε με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είτε με προσβολή από ΣΜΝ.

Και αυτό διότι, όπως είπαμε, δεν τυποποιείται ως ποινικό αδίκημα ώστε  να έχουμε επίσημα data είτε από την Αστυνομία είτε από το χώρο της Δικαιοσύνης». 

«Καταλαβαίνουμε όμως πως πρόκειται για μια ανησυχητικά διαδεδομένη πρακτική, και ενώ παλαιότερα γνωρίζαμε πως εφαρμοζόταν για τη δόλια μετάδοση του ιού HIV/AIDS μεταξύ gay ανδρών (το λεγόμενο "gift giving") σήμερα ακούμε για όλο και περισσότερες γυναίκες που βιώνουν το stealthing από τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Είναι κυρίως γυναίκες πολύ νεαρών ηλικιών, που δεν έχουν μεγάλη σεξουαλική εμπειρία. Οι δράστες, πάντως, είναι πάντα άνδρες».

stealthing

Όμως, τι μπορεί να κάνει κάποια που θα πέσει θύμα stealthing; «Η αλήθεια είναι πως τη στιγμή που δεν υπάρχει ένα αδίκημα για να καταγγελθεί, θα περιοριστώ να αναφέρω ότι ένα άτομο που πέσει θύμα stealthing θα πρέπει καταρχάς να αναζητήσει και να λάβει προφυλακτική αντιρετροϊκή αγωγή και αγωγή για ΣΜΝ.

Σε επίπεδο …νομικού ακτιβισμού, ωστόσο, θα ενθάρρυνα και θα υποστήριζα έντονα ένα θύμα να διεκδικήσει να δικαιωθεί στρεφόμενο απέναντι στο δράστη για προσβολή, τουλάχιστον, της προσωπικότητάς του σύμφωνα με το αρ. 57 του Αστικού Κώδικα».

«Πιστεύω επίσης πως, όπως και η ποινική τυποποίηση της μη συναινετικής σεξουαλικής επαφής κατακτήθηκε μετά από τους έντονους  αγώνες του φεμινιστικού κινήματος, έτσι και στην περίπτωση του stealthing oφείλουμε να  διεκδικήσουμε δυναμικά την θέσπιση μιας ειδικής νομικής πρόβλεψης που θα τιμωρεί αυτή  ακριβώς την συμπεριφορά που άπτεται της κουλτούρας του βιασμού. Η σεξουαλική αυτονομία αλλά και η σεξουαλική υγεία είναι αγαθά που πρέπει να προστατεύονται σε ένα Κράτος  Δικαίου».

Πάντως, είναι θετικό το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. αρχίζει να τιμωρείται η πρακτική του stealthing κατατάσσοντάς το στα εγκλήματα που βάλλουν κατά της σεξουαλικής ελευθερίας, σύμφωνα με την κ. Αποστολάκη.

«Στην Ολλανδία πρόσφατα καταδικάστηκε για πρώτη φορά ένας άνδρας που εν αγνοία της ερωτικής του συντρόφου αφαίρεσε το  προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Στη Γερμανία επίσης έχει συμβεί το  ίδιο. Όσον αφορά στη Γαλλία, συζητείται το να τυποποιηθεί το φαινόμενο του stealthing ως  σεξουαλική επίθεση. Στην Ελλάδα αναμένουμε ακόμη την νομοθετική παρέμβαση που θα  θέσει το πλαίσιο».

Καταλήγοντας, όπως τονίζει η ίδια, «το stealthing όμως δεν είναι μια βλαπτική 'μόδα' που πατάει επάνω σε πατριαρχικές αντιλήψεις. Είναι σεξουαλική επίθεση και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και στη χώρα μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA