Μενού
fotia
Φωτιά | Eurokinisi
  • Α-
  • Α+

Μετά από ώρες μάχης με τις φλόγες η φωτιά στην Πάρνηθα δεν αποτελεί παρά διάσκορπες μικρές εστίες, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μαζική και άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, που θα επιχειρεί στο μέτωπο όλη τη νύχτα.

Από το σημείο μηδέν που εντόπισε έγκαιρα με drone το Σώμα, έως την επιτυχή επιχείρηση ελέγχου της πυρκαγιάς, το δελτίο του ΣΚΑΙ ακολούθησε την πορεία της, τις θεωρίες για τον προκλητικό παράγοντα και τη μαζική κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται, η πυρκαγιά ξεκίνησε στην περιοχή Κατσιμίδι στην Πάρνηθα, κοντά στη γνωστή ταβέρνα «Χάνι», με θεωρίες πως προκλήθηκε από κομμένα καλώδια ηλεκτροδότησης λόγω πτώσης δέντρου.

Η πορεία της φωτιάς

Οι πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφεραν πως στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν 60 πυροσβέστες με 3 πεζοπόρα τμήματα, 15 οχήματα, 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρείχαν, επίσης, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καθώς όμως η πύρινη λαίλαπα κατευθυνόταν προς τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι, κατέστη επιτακτική η ανάγκη ενισχύσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι ήδη ισχυρές δυνάμεις, ενισχύθηκαν περαιτέρω με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία και Ιωάννινα.

Και αισίως εδώ και ώρες η φωτιά έχει «κατευναστεί», με την πυροσβεστική να επεμβαίνει σε εναπομείναντα μικρά μέτωπα, που αναφέρονται ως «καντηλάκια». Σχετικά ενημέρωσε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας νωρίτερα σήμερα:

«Στις 2,5 ώρες από την έναρξή της η φωτιά στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα είναι χωρίς ενεργό μέτωπο. Βέβαια με διάσπαρτες εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ, άρα η μάχη μας δεν έχει τελειώσει».

«Στην περιοχή έπνεαν από το μεσημέρι άνεμοι 8 μποφόρ με ριπές 9, επιχείρησαν 17 εναέρια μέσα, πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, η περιφέρεια με τις υδροφόρες, ο στρατός, οι εθελοντές, οι δασάρχες, η ΕΛΑΣ, η δασική υπηρεσία», πρόσθεσε.

Φωτιά στην Πάρνηθα: Το σημείο «μηδέν»

Εικόνα που μοιράστηκε νωρίτερα το δελτίο του Open δείχνει το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η δυνητικά ολέθρια πυρκαγιά στην Πάρνηθα. 

Όπως αναφέρεται, φωτογραφία από το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής καταγράφει τον καπνό από το σημείο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά. Αυτή η εικόνα που ελήφθη από drone, ήταν η αιτία της άμεσης επέμβασης της πυροσβεστικής, που οδήγησε στην μερική κατάσβεση του πύρινου μετώπου.

Στη μάχη και ο στρατός - Μαζική παρουσία του Σώματος

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρειάστηκε ακόμα και η συνδρομή του στρατού, καθώς στην πορεία της ημέρας, δύο ελικόπτερα Σινούκ επιστρατεύθηκαν για να βοηθήσουν με τις εναέριες ρίψεις.

Η γενικότερη εναέρια παρουσία ήταν άνευ προηγουμένου για φέτος, αφού συνολικά 17 αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχείρησαν για τη φωτιά. Προ ολίγου, πάνω από 200 πυροσβέστες είτε επιχειρούσαν είτε βρίσκονταν σε επιφυλακή, μαζί με 60 οχήματα, 8 τμήματα πεζοπόρων, και υδροφόρες του δήμου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα ενημέρωσε πως θα πραγματοποιήσει «ολονυχτία» στο μέτωπο της Πάρνηθας, για να διασφαλίσει την πλήρη κατάσβεση των μετώπων, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων, εν μέσω επικίνδυνα ισχυρών ανέμων.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Σέριφο - Το «στοίχημα» της νύχτας

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στη Σέριφο συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτα, με την πυροσβεστική να επιχειρεί στο σημείο, ενώ το 112 ήχησε τρεις φορές για την περιοχή, καλώντας τους περίοικους να εκκενώσουν προς τη Χώρα και γύρω χωριά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξεκίνησε σε έκταση κοντά στις περιοχές Λιβάδι και Ράμος, για τις οποίες προειδοποιεί το μήνυμα.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και υδροφόρες του δήμου, ενώ εναέριες ρίψεις πραγματοποιούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ έχει επιταχθεί το πλοίο Άρτεμις από την Πολιτική Προστασία, προκειμένου να συνδράμει στη μάχη με τη φωτιά.

Πληροφορίες θέλουν η ένταση της φωτιάς έχει μειωθεί, αλλά το τεράστιο μέτωπο να δυσχεραίνει τον έλεγχό της. Οι πυροσβέστες φαίνεται πως θα επιχειρούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, φοβούμενοι την ένταση των ανέμων της Κυριακής, που μπορεί να αποτρέψουν τη συνδρομή εναέριων μέσων.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA