Μενού
psifodeltia ekloges
Εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023 βρίσκονται μόλις μερικές ημέρες μακριά. Εδώ θα μάθετε πότε θα διενεργηθούν και την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 07:00 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου 2023 και θα λήξει στις 19:00 της ίδιας μέρας. Σε ενδεχόμενο επανάληψης της ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή στις 15 Οκτωβρίου 2023 κατά τις ίδιες ώρες. 

Δικαίωμα ψήφου στις έχουν όσοι:

  • Έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου.
  • Είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. χωρίς ελληνική ιθαγένεια, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε

Καταρχάς, ο κάθε πολίτης μπορεί να μάθει το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου mpp.ypes.gov.gr του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ κατά την προσέλευσή του πρέπει να υποδείξουν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας, ενώ υπηρετούντες στο Στρατό θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ταυτότητα.

Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές: Η διαδικασία

Κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο οι ψηφοφόροι θα παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή για εξακρίβωση στοιχείων και θα εισέρχονται εντός καταστήματος ψηφοφορίας σε μικρές ομάδες. Στη συνέχεια οι ψηφοφόροι θα λάβουν από την επιτροπή τον γνωστό φάκελο και όλα τα έντυπα ψηφοδέλτια των συνδυασμών. Κατόπιν εισέρχονται στο παραβάν, επιλέγουν τον συνδυασμό τους, εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο με τον συνδυασμό προτίμησης στην κάλπη.

Για να εκφράσουν την προτίμησή του οι ψηφοφόροι μπορούν να σημειώνουν ένα σταυρό στα αριστερά του ονόματος του υποψηφίου. Σε ψηφοδέλτια που δεν έχουν σταυρούς ή έχουν άνω του επιτρεπόμενου ορίου σταυρούς, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο και προσμετράται υπέρ της παράταξης προτίμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA