Μενού
Ποτάμι του νησιού
Ποτάμι του νησιού | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο διατηρητέος οικισμός που μαγεύει με τη γραφικότητα και την ιδιαίτερη αύρα του, είναι γνωστός και για τα «μωβ ποτάμια» του που ανθίζουν με τον ερχομό της άνοιξης, και δίνουν στην περιοχή το ιδιαίτερο στίγμα της.

Πρόκειται για τον Μόλυβο Λέσβου, του οποίου τα σοκάκια και οι αυλές είναι κατάφυτα με σαλκίμι, ένα αναρριχητικό φυτό που παράγει τσαμπιά από μωβ άνθη την περίοδο του Πάσχα, αλλάζοντας δραματικά την παλέτα του τοπίου.

Φυτεύτηκε σε μεγάλη έκταση στα χωριά όπου εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες πρόσφυγες ανά την Ελλάδα, για να τους θυμίζει τους τόπους τους, και για να δρα ως πέργολα σε αυλές, καφενεία και πλατείες. 

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για τον Μόλυβο είναι το γεγονός ότι για να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του οικισμού και το παραδοσιακό του χρώμα, από το 1965 έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέος -δεν επιτρέπεται δηλαδή η οικοδόμηση, εκτός αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η πέτρα και το ξύλο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA