Μενού
xalkidiki ekklisia
ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Μεγάλες υλικές ζημιές προκλήθηκαν από πυρκαγιά σε ιστορικό ξωκλήσι στα Βράσταμα Πολυγύρου Χαλκιδικής, που χρονολογείται από το 1868 και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μάλιστα, την φωτιά προξένησε σκόπιμα άτομο, το οποίο συνελήφθη.

Η πυροσβεστική, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στον ιερό ναό κατά τις πρωινές ώρες της 7ης Μαΐου 2024 και στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, Γιώργος Σκιαδαρέσης μετέβη σήμερα στον ιερό ναό, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν πρόκειται για κηρυγμένο μνημείο.

xalkidiki

Χαλκιδική: Οι εκτιμήσεις για την αποκατάσταση

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να δρομολογηθεί άμεσα, υπό την καθοδήγηση και συνδρομή της αρχαιολογικής υπηρεσίας και με τη συνεισφορά των κατοίκων γειτονικών χωριών.

«Είναι ένας ναός του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Μπορεί να αποκατασταθεί, δεν είναι τίποτε ανεπανόρθωτο», διαβεβαίωσε ο Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος εξήγησε ότι κάηκαν τα ξύλινα στοιχεία του ναού -παράθυρα, πόρτες- και ο φορέας της στέγης, που κατέρρευσε, όπως και η οικοσκευή.

«Δεν υπήρχαν αγιογραφίες, ή τέμπλο, δεν υπήρχαν κειμήλια, όλες οι εικόνες ήταν νεότερες», τόνισε και μάλιστα πρόσθεσε πως «οι κάτοικοι των διπλανών χωριών που συντηρούν τον ιερό ναό τόσα χρόνια είναι τώρα έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκατάσταση».

xalkidiki

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA