Μενού
Η αφρικανική σκόνη στην Αθήνα
Πέρασμα κακοκαιρίας από την Αθήνα | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  • Α-
  • Α+

Για τις επιπτώσεις στην υγεία που προκάλεσε η αφρικανική σκόνη, το κύμα της οποίας αναμένεται να απομακρυνθεί σήμερα (24/4), τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο Action24 είπε πως η αφρικανική σκόνη έστειλε κόσμο στα Επείγοντα, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Στην κλινική χθες το βράδυ κάναμε εισαγωγή δύο νέων ανθρώπων με εμφανή αιτία εισαγωγής τους την έκθεση –επί πολλές ώρες– στην ατμόσφαιρα».

«Κι οι δύο έπασχαν από χρόνιο βρογχικό άσμα. Περιμένουμε, όμως, το επόμενο διήμερο να έχουμε αρκετές προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση στην έκθεση και στην εκδήλωση συμπτωμάτων» συνέχισε ο πνευμονολόγος για τα προβλήματα, που προκάλεσε η αφρικανική σκόνη.

«Όταν ένας άνθρωπος μπει στο νοσοκομείο και ήδη παίρνει οξυγόνο στο σπίτι, το να μπει στο ίδρυμα με μία παρόξυνση, δεν προεξοφλείται πως θα βγει σε καλή κατάσταση. Μπορεί να μπει σε ΜΕΘ και να έχει χειρότερη έκβαση» κατέληξε για τους ανθρώπους με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία και οδηγίες προστασίας

Η σκόνη, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία ειδικά ατόμων που εντάσσονται σε ευάλωτες ομάδες.

Αναλυτικά, έχει τις εξής επιπτώσεις: 

Επίδραση στο αναπνευστικό: Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Αλλεργίες και ερεθισμός:  Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια.

Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.

Καρδιαγγειακές επιδράσεις: Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες.

Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία: Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Όσον αφορά στις οδηγίες προστασίας, συστήνονται τα εξής: 

  • Μείνετε ενημερωμένοι: Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες: Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.
  • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες: Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα  του εσωτερικού αέρα.
  • Χρησιμοποιήστε μάσκες: Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA