Μενού
seismos
Ζημιές από σεισμό | Φωτογραφία αρχείου/Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μίνωας» στην Κρήτη. Ήταν η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα και συμμετείχε όλο το νησί. 

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την εκδήλωση σεισμού 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο, 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων που επηρεάζει τα Χανιά και το Ρέθυμνο. 

Στη συνέχεια, βάσει πάντα του σεναρίου, εκδηλώνεται νέος σεισμός 7,2 Ρίχτερ με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο 30 χιλιόμετρα βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος επηρεάζει το Ηράκλειο και το Λασίθι.   

Δημοσιογράφος από την Κρήτη επισκέφτηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και βίωσε τους δύο σεισμούς, 6,4 και 7,2 Ρίχτερ που προβλέπονταν και στην άσκηση «Μίνωας». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προσομοιώσεων η δημοσιογράφος ταράχτηκε. 

Η προσομοίωση στο Μουσείο αφορά δύο συγκεκριμένες δονήσεις, τα 6,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στην Ιαπωνία το 1999 και 7,2 Ρίχτερ στην Ταϊβάν το 1995.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, τα 6,9 Ρίχτερ στο Μουσείο είναι κοντά στα χαρακτηριστικά του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ με βάση το σενάριο της άσκησης στο Ηράκλειο ενώ τα 7,4 Ρίχτερ της Ιαπωνία θυμίζουν τα 6,4 Ρίχτερ των Χανιών με βάση το σενάριο της άσκησης.

Μάλιστα ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς έκανε λόγο για ένα σενάριο πολύ μεγάλων σεισμών που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας αν καταγραφόταν σαν πραγματικό γεγονός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA