Μενού
Αγιογραφία
Αγιογραφία | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πιο κατανυκτική γιορτή της χριστιανοσύνης, με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Γνωρίζατε όμως πως κάθε ημέρα της αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό;

Συγκεκριμένα η Μεγάλη Τρίτη (30/4), είναι αφιερωμένη από τη μία στη μνεία του Ευαγγελίου, που αναφέρεται στην καταγγελία του Ιησού κατά των Γραμματέων και των Φαρισαίων, των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, αλλά και στην παραβολή των δέκα παρθένων.

Τι είχε πει ο Ιησούς για Γραμματείς και Φαρισαίους

Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς φέρεται να είχε τοποθετηθεί καυστικά για τους «ψεύτικους» ηγέτες των εβραίων: «Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές, γιατί κλείνετε στους ανθρώπους το δρόμο για τη βασιλεία των ουρανών. Ούτε εσείς μπαίνετε ούτε το επιτρέπετε σ’ όσους θέλουν να μπουν».

Ο Ιησούς κατηγορεί τους γραμματείς και τους Φαρισαίους πως κυβερνούν όχι ως ποιμένες, αλλά ως επαγγελματίες λωποδύτες, που αποκομίζουν τον πλούτο του λαού υποσχόμενοί του πνευματική άφεση.

Η παραβολή των παρθένων

Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον, δέκα παρθένες περιμένουν έναν γαμπρό. Οι πέντε έφεραν αρκετό λάδι για τις λάμπες που θα χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια της αναμονής τους, ενώ οι άλλες πέντε χρειάστηκε να αγοράσουν περισσότερο λάδι μετά την καθυστέρηση της άφιξης του γαμπρού.

Οι πέντε παρθένες που ήταν προετοιμασμένες για την άφιξη του γαμπρού ανταμείφθηκαν, ενώ ο γαμπρός απαρνήθηκε τις πέντε που δεν ήταν προετοιμασμένες. Η παραβολή έχει ένα σαφές εσχατολογικό θέμα: να είμαστε προετοιμασμένοι για την Ημέρα της Κρίσης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA