Μενού
Ελισάφ
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πριν λίγο καιρό συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ. Ένα όνομα που θα μνημονεύεται για πάντα στην πόλη ως ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής τοπικός άρχοντας με σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε πίσω του. Παρότι βρέθηκε στην θέση αυτή μόλις ένα χρόνο, τα όσα πέτυχε βοήθησαν, ώστε τα Γιάννενα να γίνουν γνωστά σε όλη την υφήλιο, να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να ξυπνήσουν από τη λήθη του παρελθόντος για όσα έζησε η Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης.

Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένας σπουδαίος καθηγητής ιατρικής, αλλά κυρίως ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ένας επιπλέον λόγος τιμής του να είσαι Γιαννιώτης. Ακόμα και αν η θητεία του έληξε τόσο άδοξα, καθώς ο ίδιος χτυπήθηκε από την επάρατη νόσο, ακόμα και αν τα εμπόδια λόγω του εκλογικού νόμου ήταν τεράστια, η κληρονομιά του θα είναι πάντα εκεί. 

Το Reader μίλησε με ανθρώπους που τον έζησαν από κοντά κι εξηγούν το πόσο σπουδαία πνευματική προσωπικότητα υπήρξε, το πόσο σημαντικός καθηγητής Ιατρικής ήταν, αλλά κυρίως τι άνθρωπος ήταν.

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου τον έζησε από κοντά από την αρχή της θητείας του ως συνοδοιπόρος στον συνδυασμό «Νέα Εποχή» που είχε κερδίσει τις εκλογές, ενώ ήταν αυτός που κλήθηκε να πάρει την θέση του Ελισάφ, όταν αυτός έφυγε από την ζωή. 

elisaf
eurokinissi

Παπαγεωργίου: Αποκατέστησε τις παλιές πληγές της λήθης

«Ο Ελισάφ ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, διεθνούς επιπέδου. Διαβασμένος,αγαπούσε την τέχνη, είχε άποψη για την κοινωνία. Κάπως έτσι τον πείσαμε να ασχοληθεί με τα κοινά αγνωόντας κάθε πολιτικό κόστος. Ήταν όμως και άτυχος. Ο εκλογικός νόμος δεν του έδινε την δυνατότητα να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η πανδημία καθώς και η ασθένειά του με αποτέλεσμα να βρεθεί μόλις για ένα χρόνο ως ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε την πόλη».

«Παρόλα αυτά κατάφερε να κάνει κάποια σημαντικά πράγματα για τα Ιωάννινα, όπως η ένταξή της πόλης στην λίστα με τις 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις, η απόσπαση του στρατοπέδου Βελισσαρίου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου.

Ήταν μια προσωπικότητα που απέπνεε σεβασμό από τον Πρωθυπουργό μέχρι και τον πιο απλό πολίτη. Αφιερώθηκε στην ιατρική και στην πόλη», ανέφερε αρχικά ο άλλοτε Δήμαρχος Ιωαννίνων, για να προσθέσει για το τι σεβασμό επέδειξε στον προεκλογικό αγώνα παρά το γεγονός πως αντιμετώπισε ακόμα και ρατσισμό λόγω της καταγωγής και της θρησκείας του. «Οι αντίπαλοι του επικαλέστηκαν τη θρησκεία του για να κερδίσουν ψήφους με τον ίδιο να μένει πάντα σταθερός στα πιστεύω του και με τον λόγο του δεν θέλοντας ποτέ να ρίξει το επίπεδο και προκαλέσει πόλωση. Και αυτό ήταν μια κατάκτησή δική του και της πόλης».

Η εκλογή του έκανε ακόμα πιο γνωστή την πόλη των Ιωαννίνων. «Η αλήθεια είναι πως η εκλογή του έκανε γνωστή την πόλη διεθνώς. Ο τουρισμός αναπτύχθηκε ακόμα περισσότερο. Πολλοί Ισραηλινοί ήρθαν στα Γιάννενα, για να δουν την πόλη του Ελισάφ». Η μεγαλύτερη νίκη όμως για τον Ελισάφ ήταν πως ξύπνησε από τον συλλογικό λήθαργο την πόλη, μετά τα όσα είχαν συμβεί στους Ρωμανιώτες κατοίκους, όταν οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς και στον θάνατο. Πολλοί καπηλεύτηκαν τις περιουσίες της Εβραϊκής Κοινότητας (όπως είχε συμβεί και στη Θεσσαλονίκη) σε ένα θέμα που δεν είχε αναφερθεί για πολλά χρόνια.

«Ο Ελισάφ κατάφερε να «ανοίξει» τα Γιάννενα, να αποκαταστήσει την ρωμανιώτικη κοινότητα που πλέον μετράει μόλις 50 μέλη. Να βγάλει επιτέλους αυτή την ενοχή που ήταν βαθιά κρυμμένη και να γίνει η παραδοχή αυτού του εγκλήματος για το οποίο κανείς δεν ήθελε να μιλήσει. Κατάφερε να λειτουργήσει τη Συναγωγή έστω και για μια φορά και να βρίσκονται στα Γιάννενα εκείνη την ημέρα περίπου 400 μεγάλες προσωπικότητες όχι μόνο του εβραϊκού κόσμου αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας».

Ακόμα και στις τελευταίες του στιγμές ο Μωυσής Ελισάφ ήταν εκεί για την πόλη του. Παρότι γνώριζε πως δεν του είχε μείνει πολύς χρόνος, προετοίμαζε την επόμενη ημέρα χωρίς τον ίδιο παρόντα. «Δυστυχώς ο Ελισάφ έφυγε νωρίς, χωρίς να προλάβει να κάνει όλα αυτά που ονειρευόταν. Παρόλα αυτά παρότι άρρωστος το άγχος του ήταν τι θα γίνει στην πόλη λέγοντας μας να μην υπολογίζουμε το όποιο πολιτικό κόστος μπροστά στο καλό των ανθρώπων των Ιωαννίνων».

elisaf mitsotakis
eurokinissi

Λαζάνης: Η προσωπικότητα του εκτόξευσε τα Ιωάννινα

Ο Χάρης Λαζάνης, αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου επίσης έζησε από κοντά την παρουσία του Μωυσή Ελισάφ. «Για μας ήταν έκπληξη η παρουσία του, γιατί δεν είχε εκτεθεί στο παρελθόν σε τέτοιο αξίωμα. Ειδικά στις εκλογές θεωρούσαν πως δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά όχι μόνο τα κατάφερε αλλά τελικά έφτασε να γίνει και δήμαρχος.

«Ήταν μια τεράστια προσωπικότητα για την πόλη μας. Ένας μεγάλος επιστήμονας, λάτρης του πολιτισμού και η ζωντανή ιστορία των Εβραίων των Ιωαννίνων. Όταν καταφέρνεις και πείθεις μια πόλη να ψηφίζει έναν άνθρωπο που δεν προέρχεται από κομματικό σωλήνα και με αυτό το μπακράουντ λόγω της καταγωγής του, μπορείς εύκολα κανείς να καταλάβει το τι άνθρωπος ήταν».

Η διαφήμιση για την πόλη με την εκλογή του ήταν τεράστια και αυτό έφερε μια επιπλέον εξωστρέφεια κάτι που παραδέχεται και ο Χάρης Λαζάνης. «Η πόλη έγινε γνωστή παγκοσμίως. Η εκλογή του επισκίασε τα πάντα. Γίναμε πρώτο θέμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ήμασταν μόνιμο θέμα διαφήμισης και αυτό φάνηκε με το πόσο περισσότερο ενισχύθηκε και ο τουρισμός». 

Για τον αντιπεριφερειάρχη ο χρόνος ήταν λίγος για να κριθεί ως δήμαρχος αλλά πως η προσωπικότητα βοήθησε την πόλη, παρότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει αυτά που είχε στο πρόγραμμα του. «Δεν μπορούμε να τον κρίνουμε ως δήμαρχο, γιατί βρέθηκε σε αυτή τη θέση λίγο χρόνο. Αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι πως ως προσωπικότητα εκτόξευσε τα Γιάννενα».

elisaf-lazanis
Ο Μωυσής Ελισάφ με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Χάρη Λαζάνη

Μαρκούλα: Ανέδειξε ακόμα περισσότερο την διεθνή εικόνα της πόλης

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, Ιουλία Μαρκούλα, στάθηκε στη βοήθεια που έδωσε ειδικά στον τομέα του τουρισμού η εκλογή του Ελισάφ. «Στην Περιφέρεια είχαμε ξεκινήσει ήδη ένα άνοιγμα της Ηπείρου στον τουρισμό και ειδικά ως προς το Ισραήλ λόγω και της σύνδεσης της πόλης με τους Ρωμανιώτες. Η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ όμως βοήθησε ακόμα περισσότερο και σημαντικά κυρίως ως προς τη διεθνή εικόνα των Ιωαννίνων».

Το πόσο γνωστός και σπουδαίος άνθρωπος ήταν ο Ελισάφ φαίνεται και από το γεγονός πως όλοι ήθελαν να τον γνωρίσουν από κοντά: «Η αλήθεια είναι πως ήταν διάσημος με την καλή την έννοια. Θυμάμαι όταν κάναμε τα press tour στους δημοσιογράφους του εξωτερικού όλοι ήθελαν να τον γνωρίσουν από κοντά». 

Ο Ελισάφ όμως ήταν αγαπητός και στους απλούς καθημερινούς πολίτες της πόλης. Ο Άγγελος Παγούνας θυμάται εκείνες τις ημέρες το πως έζησε η πόλη αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός. «Όταν εκλέχθηκε ο Ελισάφ ήταν σαν να άλλαζε κάτι στην πόλη. Αμέσως γίναμε το κέντρο του κόσμου για το ενδιαφέρον τόσο από τα εγχώρια ΜΜΕ όσο κυρίως από το εξωτερικό. Είδαμε μια τεράστια αύξηση στους τουρίστες από το Ισραήλ που ήθελαν να γνωρίσουν εκείνον τον άνθρωπο που εκλέχθηκε Δήμαρχος σε μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα».

«Θυμάμαι να γεμίζει η πόλη απο τουρίστες που δεν ήθελαν να δουν μόνο τις ομορφιές της πόλης, αλλά και την ιστορικότητα, το εβραϊκό νεκροταφείο, τη Συναγωγή. Κρίμα που έφυγε νωρίς και δεν προλάβαμε να δούμε τι θα μπορούσε να κάνει για την πόλη. Αλλά ακόμα και γι αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα η συμβολή του ήταν και παραμένει τεράστια και όχι τόσο σε κάποιο έργο, αλλά στην παρακαταθήκη που άφησε».

elisaf kideia
eurokinissi

Τα λόγια τόσο των τοπικών αρχόντων της πόλης των Ιωαννίνων, όσο και των απλών πολιτών δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ποιος ήταν ο Μωυσής Ελισάφ. Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του την ζωή στην ιατρική, στο κοινό καλό, αλλά κυρίως να αναδείξει την πόλη των Ιωαννίνων ως ένα κέντρο Διαφωτισμού κι επιτέλους να αποβάλλει από πάνω της την ενοχή για τα όσα υπέστησαν οι Ρωμανιώτες, κάνοντας επιτέλους η πόλη την αυτοκριτική της, ώστε πλέον να κλείσει μια για πάντα μια πληγή που τόσο πολύ την πόναγε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA