Μενού
thapsa
Παραλία Θαψά | FB/Sterea economy
  • Α-
  • Α+

Οι παραλίες της Κεντρικής Εύβοιας που «βλέπουν» στο Αιγαίο, αποτελούν παραδοσιακά τόπο συγκέντρωσης για ελεύθερο κάμπινγκ. Ιδιαίτερα μετά από τις επεμβάσεις που έχουν γίνει στους δρόμους που οδηγούν σε αυτές, όλο και περισσότεροι κατασκηνωτές τις επιλέγουν.

Παραλίες όπως η Θαψά, το Τσίλαρο, η Πετάλη, η Βύθουρη ή η σαφώς πιο γνωστή, Χιλιαδού, όλη την καλοκαιρινή περίοδο γεμίζουν από εκδρομείς, πολλοί από τους οποίους παρατείνουν την παραμονή τους, επιλέγοντας το ελεύθερο κάμπινγκ.

Η πιο εντυπωσιακή παραλία βέβαια παραμένει η Θαψά, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η «Γαλάζια λίμνη» της Εύβοιας. Παραλία δύσβατη, που ωστόσο τα έργα που γίνονται κατα περιόδους από την κοινότητα Βιτάλων (ανήκει στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου), την κάνουν λίγο πιο προσβάσιμη σε εκείνους που θέλουν να τη δουν από κοντά.

Η κατάσταση όμως, σε αυτό το πανέμορφο τοπίο, το τελευταίο διάστημα δείχνει να... ξεφεύγει.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν, από τις προηγούμενες ημέρες, όπου πραγματικά φαίνεται να μην υπάρχει έστω και λίγο ελεύθερος χώρος από τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί. Και το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο συνωστισμός εκεί αλλά η κατάσταση που μένει η παραλία όταν οι εκδρομείς αποχωρούν.

Τα σκουπίδια και συνολικά το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω οι εκδρομείς αλλοιώνει την εικόνα της ακτής αυτής που ξεπροβάλει μέσα από το πευκοδάσος και τα βράχια.

«Η κατάσταση ξέφυγε, όλοι έχουν από μία σκηνή»

Το Reader επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Βιτάλων, Γιάννη Γέραλη, στην οποία ανήκει η παραλία και τα τελευταία χρόνια έχει προσχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων ώστε να είναι πιο προσβάσιμη στους επισκέπτες.

«Για πολλά χρόνια ο συγκεκριμένος δρόμος χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από οχήματα 4Χ4. Τα τελευταία 3-4 χρόνια κάναμε παρέμβαση με μηχανήματα και πλέον είναι προσβάσιμος και σε ΙΧ με ιδιαίτερη προσοχή βέβαια καθώς δεν παύει να είναι χωματόδρομος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άυξηση των επισκέψεων στην παραλία. Ο δικός μας στόχος ήταν να επισκεφθεί ο κόσμος αυτό το στολίδι για την περιοχή μας. Αλλά δυστυχώς ο κόσμος πήρε και ένα... αντίσκηνο μαζί», αναφέρει ο κ. Γέραλης.

Και συμπληρώνει: «Από τον περασμένο Απρίλιο η παραλία με τη νέα ΚΥΑ, θεωρείται παραλία Natura. Κάτι που σημαίνει πως έχει περισσότερους περιορισμούς. Βέβαια το κάμπινγκ απαγορευόταν και πριν χαρακτηριστεί Natura η παραλία.

Τόσα χρόνια όμως δεν είχαμε οχλήσεις, καθώς υπήρχε μια ισορροπία. Πλέον όμως η κατάσταση ξέφυγε. Ο κόσμος είναι πάρα πολύς και όλοι έχουν από μία σκηνή».

paralia-thapsa
Η παραλία Θαψά στην Εύβοια | visit-kimi-aliveri.gr

«Θα γίνουν καταγγελίες για να επιβληθεί ο νόμος»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Γιάννη Γέραλη, οι παρεμβάσεις που έχει τη δυνατότητα να κάνει ο Δήμος ή η τοπική κοινότητα, είναι ελάχιστες «Βέβαια εμείς και ως τοπική και ως δημοτική αρχή, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Πριν την παραλία είναι δασική έκταση οπότε δεν έχει κάποια ιδιοκτησία ο Δήμος ώστε να κανει την οποιαδήποτε παρέμβαση, λχ ένα οργανωμένο κάμπινγκ ή ένα οργανωμένο πάρκινγκ. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Η δασική έκταση ανήκει στη Μονή Σωτήρος. Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να πάμε στην περιοχή νερό και να φτιάξουμε μια εγκατάσταση για τη συλλογή σκουπιδιών στην καντίνα που υπάρχει και τη μισθώνει ο Δήμος», σημειώνει.

Όσο για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό, είναι ξεκάθαρος: «Από εδώ και πέρα μετά και αυτή την εξέλιξη, θα γίνουν οι σχετικές καταγγελίες και στην αστυνομία που είναι η αρμόδια, ώστε να επιβληθεί ο νόμος, με ό,τι αυτός επισύρει».

Κατασκηνωτές υπάρχουν και στις άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο δεν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. «Υπάρχουν κατασκηνωτές, αλλά σε ένα πλαίσιο που δεν ενοχλούν».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι ντόπιοι, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reader, επιλέγουν τις παραλίες αυτές είτε στις αρχές του καλοκαιριού είτε τον Σεπτέμβρη και κάνουν «μικρές εκδρομές» την υπόλοιπη περίοδο, λόγω του συνωστισμού.

Η δυσπρόσιτη παραλία

Ο δρόμος προς τη Θαψά, παραμένει δυσπρόσιτος για τους περισσότερους, με την τοπική κοινότητα να προχωρά σε έργα, όπως για παράδειγμα το στρώσιμο με τσιμέντο μιας πολύ επικίνδυνης ανηφόρας ή το «πάτημα» του χωματόδρομου που για ένα μικρό διάστημα τον κάνει πιο ευκολοδιάβατο στα οχήματα και ουσιαστικά κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στην παραλία.

Δείτε επίσης:

Ρίο – Αντίρριο: Η ακριβή γέφυρα... ξαναγεμίζει τα καραβάκια

Ηλίας Πετρόπουλος, ο αντιεξουσιαστής συγγραφέας που κυνηγήθηκε από το κράτος

Hawk Tuah: Γιατί όλοι μιλούν για το κορίτσι με την πιο viral σέξι ατάκα των τελευταίων ημερών

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA