Μενού
afrikaniki skoni
Aφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα.
| ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε έναν απόκοσμο και αποπνικτικό κλοιό σκόνης και υγρασίας βρήκε το ξημέρωμα της Τετάρτης 24 Απριλίου την Αθήνα, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφεται πλέον και στη Θεσσαλονίκη.

Η αφρικανική σκόνη έπνιξε την Τρίτη τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια.

Να σημειωθεί ότι χθες στην Κρήτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο μεγαλόνησος ήταν σχεδόν καλυμμένη από καφέ πέπλο, απόρροια της αφρικανικής σκόνης.

Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η θερμοκρασία λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσούσε αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνέθεταν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία καταγράφηκαν στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι, μέσα στην πόλη της Πάτρας, έδειχνε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2%.

Αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την επικινδυνότητα για την υγεία, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως σήμερα.

Η αφρικανική σκόνη, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα.

Πάντως, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου η αφρικανική σκόνη απομακρύνεται σταδιακά από τα δυτικά.

Στο Mega τονίστηκε από τη μετεωρολόγο Χριστίνα Ρήγου ότι με την στροφή των ανέμων από νότιους σε δυτικούς, η σκόνη θα μετατοπιστεί ανατολικότερα. «Μικρές συγκεντρώσεις περιμένουμε στα ανατολικά και νότια, όπου και θα επικρατήσει μουντός καιρός και συννεφιά», συμπλήρωσε η ίδια.

Άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία και κυρίως από την Κυριακή των Βαΐων, χωρίς καιρικά προβλήματα και ακραία φαινόμενα.

Σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, περιμένουμε αραιές νεφώσεις τοπικά, με λίγες μπόρες στα κεντρικά και τα βόρεια κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις και στα Δωδεκάνησα νότιοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά τους 22 βαθμούς, έως 25 στα υπόλοιπα.

Ο καιρός σήμερα

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι  ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς.

Την Πέμπτη υπάρχει πρόγνωση για μπόρες στα δυτικά και τα βόρεια, παροδικές νεφώσεις στο Αιγαίο και ήλιο στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως 7 μποφόρ στα νότια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA