Μενού
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Ακρόπολη
Η αφρικανική σκόνη «σκέπασε» την Ακρόπολη | (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
  • Α-
  • Α+

Με τη σταδιακή υποχώρηση του τελευταίου κύματος αφρικανικής σκόνης, που σκέπασε κατά τόπους την Ελλάδα με ένα πορτοκαλί πέπλο, φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουμε ακόμα ένα μέσα στον Μάιο.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ στην αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και στην πρώιμη εμφάνισή του πριν τη θερινή περίοδο.

«Είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος», εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Νέο κύμα σκόνης τον Μάιο

Σχετικά με την επανεμφάνιση του φαινομένου, ο καθηγητής σημείωσε πως «Περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαΐου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».

Τόνισε επιπλέον πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα», οδηγώντας στα εντεταμένα φαινόμενα.

Ωστόσο, στάθηκε καθησυχαστικός, αφού όπως είπε, «Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».

Σε επιφυλακή το ΕΣΥ

Ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στην ανάγκη υγειονομικής ετοιμότητας απέναντι στην αφρικανική σκόνη: «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό, που σημαίνει ότι θα πρέπει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οξείες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν προβλήματα».

«Αυτή η επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί πάνω στη σωματιδιακή επιβάρυνση που έχουμε έτσι κι αλλιώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Γιάννενα, όπου η ποιότητα του αέρα, αντικειμενικά μιλώντας, δεν είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με τα σωματίδια».

Μπεχράκης: Αυξημένος ο κίνδυνος για τα παιδιά

Στα παραπάνω επεκτάθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σημειώνοντας πως «Αυτή η σωματιδιακή ρύπανση που χαρακτηρίζει και συνοδεύει τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερη σε χαμηλό ύψος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη για τα μικρά παιδιά».

Αυτό διότι, όπως είπε «ενοχλούνται πολύ περισσότερο γιατί εκείνα αναπνέουν στο ένα μέτρο ή και στους 30 πόντους εάν μπουσουλούν, με αποτέλεσμα να εισπνέουν τη ρύπανση σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση».

«Έχουν και μεγαλύτερη ευαισθησία. Άρα τα παιδιά είναι εκείνα που αποτελούν μια εξαιρετικά ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα σε αυτού του είδους τα φυσικά φαινόμενα», κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA