Μενού
Καρχαρίας
Καρχαρίας | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ειδικοί σε απολιθώματα ενημέρωσαν ότι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικές πληροφορίες για ένα είδος τεράστιου προϊστορικού καρχαρία, αφού εντόπισαν πλήρεις σκελετούς των πλασμάτων αυτών.

Τα δείγματα, που ανακαλύφθηκαν σε μικρά λατομεία στο βορειοανατολικό Μεξικό μέσα στην τελευταία δεκαετία, ανήκουν στον Ptychodus - ένα πλάσμα που περιπλανιόταν στις θάλασσες πριν από περίπου 105 έως 75 εκατομμύρια χρόνια.

Απολιθώματα του Ptychodus είχαν εμφανιστεί και στο παρελθόν, αλλά με τα οστά του να αποτελούνται από χόνδρο, ο οποίος δεν μεταλλοποιείται καλά, και τα πολλά και ασυνήθιστα δόντια του, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς πώς έμοιαζε και πού βρισκόταν στο εξελικτικό γενεαλογικό δέντρο.

«Η γενική εμφάνισή του παρέμενε μέχρι σήμερα ένα μυστήριο λόγω της έλλειψης πληρέστερου υλικού» δήλωσε ο Δρ. Romain Vullo, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Ρεν. Τα ευρήματα, λύνουν το αίνιγμα, επεσήμανε ο ίδιος. 

Ο καθηγητής Michael I Coates του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, δήλωσε ότι τα νέα απολιθώματα είναι θαυμάσια. «Ο Ptychodus αποτελεί, εδώ και καιρό, ένα κλασικό παράδειγμα δοντιών που αναζητούν ένα σώμα»  είπε.

Γράφοντας στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, ο Vullo και οι συνεργάτες του ανέφερε πώς μελέτησαν έξι δείγματα, που χρονολογούνται πριν από περίπου 93 εκατ. χρόνια.

Η ομάδα σημείωσε ότι η πληθώρα των χαρακτηριστικών που μελετήθηκαν στα έξι διαφορετικά δείγματα - ένα πλήρες και τα άλλα ημιτελή - συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας του σκελετού των πτερυγίων του, τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν μια νέα ανάλυση για το πού βρίσκεται το εν λόγω είδος καρχαρία στο εξελικτικό δέντρο.

Πώς έμοιαζε ο καρχαρίας - μυστήριο και γιατί εξαφανίστηκε

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον εξαφανισμένο γιγαντιαίο μεγαλοδόντη και τον μεγάλο λευκό καρχαρία, που κατοικεί σήμερα στους ωκεανούς.

Εκτός από το συνολικό σχήμα και τις αναλογίες του σώματός του, ορισμένα χαρακτηριστικά του Ptychodus, όπως το μέγεθος, το σχήμα και η θέση των πτερυγίων του, καθώς και η παχιά σπονδυλική του στήλη, υποδηλώνουν ότι κολυμπούσε γρήγορα, ενώ τα τεράστια δόντια του δείχνουν ότι τρέφονταν με οστρακοειδή. 

Η ομάδα πιστεύει ότι κυνηγούσε θηράματα σε ανοιχτά νερά, με τα γεύματά του να περιλαμβάνουν πιθανώς θαλάσσιες χελώνες και αμμωνίτες και όχι πλάσματα όπως μύδια που κατοικούσαν στον βυθό, όπως πιστεύονταν μέχρι τώρα.

Φαίνεται ότι είχε μέγιστο μήκος περίπου 9,7 μέτρα - μεγαλύτερο από τον σημερινό μεγάλο λευκό καρχαρία, αλλά μικρότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις που έδειχναν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε μήκος πάνω από 10 μέτρα.

Η μελέτη δίνει, επίσης, στοιχεία για το πώς μπορεί να εξαφανίστηκε με τους μελετητές να αναφέρουν πως ίσως έγινε λόγω του ανταγωνισμού με άλλα πλάσματα, όπως μεγάλα υδρόβια ερπετά, που τρέφονταν με παρόμοια λεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA