Μενού
Ο Ήλιος
Ο Ήλιος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τι τελευταίες ώρες, προειδοποιήσεις έγκυρων υπηρεσιών όπως η NASA και η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, για μία επικείμενη γεωμαγνητική καταιγίδα που θα φτάσει στη Γη, έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Με ανακοίνωση την Πέμπτη (9/5), η Υπηρεσία Διαστήματος γνωστοποίησε πως δύο ηλιακές εκλάμψεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, θα προκαλέσουν μία γεωμαγνητική καταιγίδα στον πλανήτη μας, που μπορεί να επηρεάσει ηλεκτρονικά συστήματα και τις τηλεπικοινωνίες.

Τι είναι όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο, και πρέπει να ανησυχούμε για τον αντίκτυπό του στην καθημερινότητά μας;

Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Όπως αναφέρει η NOAA, οι καταιγίδες αυτές προέρχονται από ηλιακές εκλάμψεις, που με τη σειρά τους, είναι εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από την επιφάνεια του ήλιου, το ηλιακό στέμμα.

Δεδομένου του ότι η συγκεκριμένες εκλάμψεις είναι κατηγορίας επικινδυνότητας G4 (σοβαρή), θα μπορούσαν να απανθρακώσουν την επιφάνεια οποιουδήποτε πλανήτη με τον οποίο συγκρούονται. Αυτό όμως δεν ισχύει για τη Γη.

Αυτό διότι τον πλανήτη μας προστατεύει το ισχυρό μαγνητικό του πεδίο και η ατμόσφαιρα, και έτσι οι εκλάμψεις αυτές δεν μπορούν να μας βλάψουν άμεσα. Μπορούν ωστόσο να δημιουργήσουν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, που επηρεάζουν υποδομές όπως τα δορυφορικά συστήματα, οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Ακόμα, μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα μπορεί να κάνει ορατό το βόρειο σέλας σε μήκη πολύ πιο κοντά στον Ισημερινό, με τη NOAA να εκτιμά πως τα «βόρεια φώτα» μπορούν να γίνουν ορατά μέχρι και στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA