Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν το 1951 όταν ο Οίκος Christian Dior ανέβασε στην Ακρόπολη, μπροστά στον Παρθενώνα, κάποια από τα μοντέλα του για να τα φωτογραφίσει ο φωτογράφος Ζαν-Πιέρ Πεντρατσίνι. 70 χρόνια μετά ο Οίκος έκανε το ίδιο αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ύστερα από μια ολονύχτια συνεδρίαση, το αίτημα έγινε δεκτό. Έτσι, ο Οίκος Dior θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της χώρας με στόχο να αναδείξει τα μνημεία και να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη μυθολογική γοητεία της Ελλάδας.

Αυτό ήταν και το σκεπτικό της απόφασης του ΚΑΣ που επιτρέπει στον Dior να ανέβει στον Ιερό Βράχο μόνο για φωτογράφιση και όχι βιντεοσκόπηση, ώστε να δει όλος ο κόσμος μέσα από το επερχόμενο fashion event  της 17ης Ιουνίου τα αναστηλωτικά έργα που έχουν γίνει σε αυτά τα 70 χρόνια από το 1951. Ο Οίκος Dior θα παρουσιάσει τότε την καλοκαιρινή κολεξιόν του με τίτλο Made In Greece και έχει αναπτύξει συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες θέλοντας να αναδείξει την ελληνική χειροτεχνία. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στο Λέτσε της Ιταλίας και στο Μαρακές στο Μαρόκο.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας στην Ακρόπολη: Σταματήστε να κακοποιείτε την πολιτιστική μας κληρονομιά

Η φωτογράφιση στην Ακρόπολη θα γίνει στις 14 και 15 Ιουνίου. Τρεις λήψεις θα γίνουν σε θέσεις αντίστοιχες με τις παλιές και τέσσερις σε νέες θέσεις: ανατολική και δυτική πλευρά του Παρθενώνα, ανατολική, δυτική και νότια του Ερεχθείου και στα Προπύλαια. Εκτός από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το ΚΑΣ ενέκρινε τη χρήση των μνημείων της Αρχαίας Αγοράς, του Ηρωδείου, του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο και του ναού του Δία στην αρχαία Νεμέα από τον Οίκο Dior, θέτοντας αυστηρούς όρους για τη χωροθέτηση των φωτογραφίσεων και των βιντεοσκοπήσεων όπου ζητήθηκαν.

Στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο γενικές λήψεις με την παρουσία μοντέλων. Αυτές οι λήψεις θα παρουσιαστούν στην επίδειξη μόδας στο Στάδιο. Στην Αρχαία Αγορά η φωτογράφιση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου, θα γίνει μέσω drones και περιλαμβάνει τον ναό του Ηφαίστου και τον προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Αποστόλων.  Τέλος, η φωτογράφιση στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα γίνει στις 22 Ιουνίου και περιλαμβάνει χορευτικά δρώμενα με χρήση μουσικής, φωτογράφιση και κινηματογράφηση. Το ίδιο ισχύει και για την αρχαία Νεμέα, το ναό του Δία, τον περιβάλλοντα χώρο του και το Στάδιο.

Η καλλιτεχνική διευθυντής του Οίκου Dior, η Ιταλία Μαρία Γκράτσια Κιούρι δήλωσε για τα εικαστικά δρώμενα στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας: «Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χώρα που είχα στην καρδιά μου. Ως Ρωμαία, για μένα είναι ένα κράμα πολιτισμών, λογοτεχνίας και δημιουργίας που προσφέρει έμπνευση. Η Αθήνα αποτελεί για μένα έναν ονειρεμένο προορισμό για ένα σόου και τον εορτασμό της μαγείας της μετάδοσης των πολιτιστικών στοιχείων».

Επίκειται ακόμα μία συνεδρίαση του ΚΑΣ που θα γίνει την Πέμπτη (27/5) με θέμα συζήτησης το αίτημα του Οίκου Dior για τη χρήση του Παναθηναϊκού Σταδίου για επίδειξη μόδας το 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA