Μενού
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ | EPA/ABIR SULTAN/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Αντιδράσεις εκφράζονται εντός Ισραήλ για την κλίμακα της αντεπίθεσης στο Ιράν, μετά και το χτύπημα που σημειώθηκε σήμερα, Παρασκευή (19/4), τα ξημερώματα κατά ιρανικού στόχου.

Παρότι το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, επισήμως, πως ήταν δικά της τα drone που χτύπησαν στο Ιράν, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πως επρόκειτο πράγματι για την ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου. 

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την προφανή αντίδραση της χώρας του.

«Αδύναμη» έγραψε σε ανάρτησή του στο X, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αναφέρεται στην επίθεση.

Ο Μπεν Γκβιρ δεν ανήκει στο κόμμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και δεν συμμετέχει στο πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για στρατιωτικές ενέργειες.

Αλλά, είναι το κλειδί για την επιβίωση του συνασπισμού του Νετανιάχου. Μετά την επίθεση του Ιράν είχε ζητήσει από τη χώρα του να αντιδράσει με ένα σκληρό χτύπημα.

Ιράν: «Δεν έχουμε σχέδια για σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ»

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακουστηκαν στο Ιράν, ενώ ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».

«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης του Ισφαχάν ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της χώρας» μετέδωσε το πρακτορείο, ενώ κανένας Ιρανός ηγέτης δεν έχει σχολιάσει δημόσια αυτές τις εκρήξεις.

Εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο 'ενδεχόμενο' να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones» υπογράμμισαν οι πηγές.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε πως «καμιά μεγάλη ζημιά» δεν έχει αναφερθεί μετά τις εκρήξεις.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας», «δεν αναφέρθηκε καμιά ζημιά ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας» μετέδωσε το πρακτορείο, βασιζόμενο στις πληροφορίες των δημοσιογράφων του.

Δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία που να κάνει λόγο για πυρά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας», συμπληρώθηκε.

Στην επαρχία του Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), όπου ακούστηκαν εκρήξεις, «οι σημαντικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, είναι εντελώς ασφαλείς και δεν έχει σημειωθεί κανένα ατύχημα» πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ένας αξιωματικός της επαρχίας, ο ταξίαρχος Σιαβάς Μιχαντόοστ, εξήγησε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι ο «σχετικά δυνατός» θόρυβος που ακούσθηκε ανατολικά του Ισφαχάν «οφειλόταν σε πυρά αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον ιπτάμενου αντικειμένου» και όχι σε έκρηξη στο έδαφος. «Δεν είχαμε καμια ζημιά ούτε επεισόδιο», διευκρίνισε.

Νωρίς το πρωί επαναλήφθηκε η λειτουργία του συνόλου των αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων τα δύο της Τεχεράνης και αυτά της Ισφαχάν και της Σιράζ, αφού είχε διακοπεί μετά τις εκρήξεις.

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση» επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA