Μενού
canton marittimo1
  • Α-
  • Α+

To 2014 στην Σαρδηνία δημιουργήθηκε το Canton Marittimo Svizzera, ένα κίνημα που ήθελε ανεξαρτησία για το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα και τη σύναψη νέου δεσμού με μία χώρα που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες του νησιού για ευημερία.

Η χώρα αυτή είχε βρεθεί στο πρόσωπο της Ελβετίας με τα μέλη του κινήματος να επιθυμούν η Σαρδηνία να γίνει το 27ο καντόνι της Ελβετίας.

«Η ανάγκη για ανεξαρτησία και η δυνατότητα να είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι για την μοίρα του νησιού θα μπορούσε να έχει απήχηση σε όλο τον πληθυσμό της Σαρδηνίας.

Αν κάποια στιγμή το καταφέρουμε, το πρώτο πράγμα που θα αποκαταστήσουμε είναι το διοικητικό σύστημα της Ιταλίας που είναι σαν να βρίσκεται σε κώμα», ανέφερε ένας από τους ιδρυτές του κινήματος. 

Η επιλογή της Ελβετίας δεν ήταν τυχαία. Η συγκεκριμένη χώρα σέβεται τις διαφορετικές πολιτιστικές ταυτότητες και οι ομοσπονδίες που την απαρτίζουν μπορούν να έχουν πολιτική αυτονομία, ενώ είναι το μοναδικό από τα σύγχρονα κράτη όπου υπάρχει ακόμα η άμεση δημοκρατία. 

canton marittimo

Για τους κάτοικους της Σαρδηνίας η Ελβετία αποτελούσε την ιδανική λύση. Με τα κατάλληλα κεφάλαια από την χώρα, τα ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε σχολεία, κλινικές και αθλητικά κέντρα.

Το γεγονός μάλιστα ότι το νησί είναι αραιοκατοικημένο θα αποτελούσε την ιδανική ευκαιρία για τους Ελβετούς που ονειρεύονται να μετακομίσουν σε ένα πιο ζεστό κλίμα. 

Η ιδέα αυτή μάλιστα, είχε αντιμετωπιστεί θετικά από την ελβετική κοινή γνώμη. Άλλωστε, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας ήταν παραδοσιακά στενές.

«Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο δημοσκοπήσεις στο Διαδίκτυο εκ μέρους της γερμανόφωνης Ελβετίας. Περίπου το 90% των κατοίκων ήταν θετικοί απέναντι στην ιδέα μας», τόνιζε ο εκ των ιδρυτών του κινήματος «Canton Marittimo», Αντρέα Καρούζο.

Οι δύο χώρες εκτός από μια μεγάλη οριοθετημένη γραμμή συνόρων, μοιράζονται τρεις κοινές γλώσσες. Η ιταλική είναι μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, τα γερμανικά και τα γαλλικά είναι αναγνωρισμένες μειονοτικές γλώσσες στην Ιταλία, ενώ επιπλέον η ραιτορομανική γλώσσα που ομιλείται από τους ρομανικής καταγωγής κατοίκους της Ελβετίας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, συναντιέται και σε ένα κομμάτι της βόρειας Ιταλίας. 

canton marittimo nea

Οι Ιταλοί πολίτες αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων πολιτών στην χώρα που φτάνει τις 500.000 μαζί με όσους έχουν διπλή υπηκοότητα, ενώ στην Ιταλία υπάρχουν τα περισσότερα ελβετικά σχολεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Ελβετία και Ιταλία δίνουν ραντεβού το απόγευμα βράδυ στο Βερολίνο και μπορεί τελικά η Σαρδηνία να μην έγινε ποτέ ελβετικό καντόνι, αλλά οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αν δεν προσεχθούν να κυριεύσουν την ιταλική ομάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA