Μενού
von der leyen zelensky
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο άρχισαν σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου, οι ενταξιακές συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν και οι σχετικές διαδικασίες για την Μολδαβία, που επίσης «βλέπει» προς Βρυξέλλες.

Τόσο το Κίεβο όσο και το Κισινάου υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η έναρξη των συνομιλιών αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών αυτών, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια, σημειώνει το Associated Press.

Επιπλέον, κατά το AP, η έναρξη της διαδικασίας στέλνει ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ουκρανία πέρα από την οικονομική ενίσχυση την οποία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ίδια ανάλυση, επισημαίνεται ότι είναι επίσης μια ένδειξη υποστήριξης προς τη Μολδαβία, η οποία έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις από τη Μόσχα.

Μήνυμα σε Ουκρανία και Μολβαδία

Άλλωστε, από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μολδαβία αντιμετώπισε αρκετές κρίσεις που κατά καιρούς προκάλεσαν φόβους ότι η χώρα μπορεί επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ έκανε λόγο για «μια ιστορική ημέρα» που σηματοδοτεί «ένα νέο κεφάλαιο» στους δεσμούς της χώρας του με την ΕΕ, ιδιαίτερα καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Κατανοούμε πλήρως ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας στην πορεία προς την ένταξη. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα και να πετύχουμε το αδύνατο», είπε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αναφέρθηκε σε «μια ιστορική στιγμή για όλους μας που σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη σχέση μας».

Τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους νόμους και τα πρότυπά τους με αυτά της ΕΕ σε 35 τομείς πολιτικής, που κυμαίνονται από την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών μέσω της αλιείας, τη φορολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον, έως τα δικαστικά δικαιώματα και την ασφάλεια.

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030, αλλά πρέπει να πραγματοποιήσει ουκ ολίγες θεσμικές και νομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA