Μενού
belgian fan
Βέλγος φίλαθλος στις κερκίδες σε αγώνα του Euro 2024 | AP Photo/Matthias Schrader
  • Α-
  • Α+

Από όλες τις χώρες που οι Γάλλοι λατρεύουν να κοροϊδεύουν, δεν είναι οι Γερμανοί ή οι Βρετανοί ή οι Αμερικανοί, αλλά οι στενοί γείτονές τους, οι Βέλγοι, αυτοί που κατέχουν τα πρωτεία.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Βέλγοι αποτελούν αντικείμενο χλευασμού. Είναι λιγότερο έξυπνοι, περνούν όλο τον χρόνο τους τρώγοντας τηγανητές πατάτες κι έχουν μια ιδιαίτερη προφορά.

Η ιστορία αυτή όμως κρατάει από το 1722, όταν ο Βολταίρος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, και περιγράφοντας τους κατοίκους της περιοχής τους ανέφερε ως παραδοσιακούς, αργούς, οπισθοδρομικούς, στερούμενους ευφυΐας και βασιζόμενους στην πίστη και όχι στην κριτική σκέψη.

Το Βέλγιο δεν υπήρχε καν τότε, καθώς οι Βρυξέλλες ήταν μέρος της Αυστρίας εκείνη την εποχή έως ότου το Βέλγιο κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1830.

Ο διάσημος Γάλλος ποιητής, Σαρλ Μπωντλαίρ, ήταν ακόμα χειρότερος. Βαθιά αγανακτισμένος για την έλλειψη επιτυχίας του στη Γαλλία, μετακόμισε στις Βρυξέλλες το 1864 νομίζοντας ότι θα ήταν πιο επιτυχημένος εκεί.

Δυστυχώς, δεν τα πήγε καλύτερα και αποφάσισε να αφιερώσει έναν ολόκληρο τόμο «fuck you» στο Βέλγιο.

voltaire

Ήταν τέτοια η αποστροφή του για τους Βέλγους που σε μια προσπάθεια να τους περιγράψει είχε πει: «Tous les Belges, sans export, ont le crâne vide». (μτφ. όλοι οι Βέλγοι είναι ανεγκέφαλοι).

Η νοοτροπία αυτή πέρασε και στους υπόλοιπους Γάλλους, αφού τον 19ο αιώνα, χιλιάδες Βέλγοι μετανάστευσαν στη Γαλλία για να αναζητήσουν εργασία στο βόρειο τμήμα της χώρας στα εργοστάσια της Λωραίνης. Αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί των μεγαλοϊδιοκτητών που χρησιμοποίησαν τους Βέλγους ως φθηνά εργατικά χέρια προκαλώντας τον θυμό των Γάλλων εργατών.

Σιγά σιγά και με τα χρόνια όλο αυτό πέρασε στο υποσυνείδητο των Γάλλων με τα αστεία προς τους γείτονες να αγγίζουν τον ρατσισμό.  

Γιατί όμως οι Βέλγοι γίνονται αντικείμενο τόσου χλευασμού στη Γαλλία;

Ο Γάλλος συγγραφέας Romain Seignovert, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο De Qui Se Moque-t-On («Ποιον κοροϊδεύουμε;») τόνιζε: «Όλοι έχουμε μια χώρα-στόχο και δεν είναι τυχαίο που το κάνουμε πιο συχνά για τις γειτονικές μας χώρες. Είναι εκείνες στις οποίες είμαστε πιο κοντά πολιτιστικά και γλωσσικά.

Οι Γάλλοι εμφανίζουν τους Βέλγους ως ηλίθιους με περίεργη προφορά που χρησιμοποιούν απαρχαιωμένες λέξεις. Τα ανέκδοτα κατά των Βέλγων εμφανίστηκαν στη Γαλλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ακούγονται ακόμα και σήμερα».

Ο χλευασμός αυτός λειτούργησε και αντίστροφα αφού και οι Βέλγοι από ένα σημείο και μετά άρχισαν να κοροϊδεύουν τους Γάλλους. «Το θέμα είναι πως οι Γάλλοι είτε είναι αλαζονικοί είτε δεν έχουν υγιεινή», είπε ο Seignovert.

«Αυτό ανάγεται στη μοναρχία όταν ο Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν γνωστό ότι δεν έκανε μπάνιο (επειδή φοβόταν τα λουτρά) και χρησιμοποιούσε άρωμα».

france-belgio

Ένα βελγικό ανέκδοτο αναφέρει: «Πώς αυτοκτονεί ένας Γάλλος; Πυροβολώντας 15 εκατοστά πάνω από το κεφάλι του, ακριβώς στη μέση του συμπλέγματος ανωτερότητάς του».

Οι Βέλγοι προσπαθούν επίσης να αντιμετωπίσουν τη γαλλική καθαριότητα ή την έλλειψη της. «Γιατί λέμε "πηγαίνω στις τουαλέτες" στη Γαλλία και "πηγαίνω στην τουαλέτα" στο Βέλγιο; Επειδή στη Γαλλία, πρέπει να επισκεφτείτε πολλές από αυτές πριν βρείτε μία καθαρή».

Παρά τα ανέκδοτα τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Γάλλων-Βέλγων θυμίζουν περισσότερο αγάπη. «Έχουμε ένα ρητό στη Γαλλία: 'Όσοι μας αρέσουν περισσότερο, τους πειράζουμε περισσότερο'», προσθέτει ο Seignovert. 

Οι δύο ομάδες δίνουν ραντεβού το απόγευμα της Δευτέρας και μπορεί να διακυβεβεύεται μια πρόκριση, αλλά η μάχη εκτός γηπέδου πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα αστεία μεταξύ των δύο χωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA