Μενού
Γαλλία
Συγκεντρωμένοι Γάλλοι στον Πύργο του Άιφελ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Περί των 49 εκατομμυρίων ψηφοφόρων καλούνται σήμερα (30/6) στη Γαλλία να ψηφίσουν νέο πρόεδρο, την ώρα που η Ακροδεξιά και το κόμμα της Μαρί Λεπέν, «Εθνικός Συναγερμός», είναι το απόλυτο φαβορί.

Το κόμμα της Μαρί Λεπέν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία, ωστόσο μπορεί να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία γεγονός που θα την αποτρέψει από το να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή, ενώ η πολιτική παράλυση μπορεί να αποφευχθεί μετά τις εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου;  Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά την παραπάνω ερώτηση.

Εκλογές στη Γαλλία: Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο.

Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.

Εκλογές στη Γαλλία: Πώς λειτουργούν

Σύμφωνα με το France24, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και μια βιαστική προεκλογική εκστρατεία, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς ανταγωνίζονται τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ: ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και ο συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου που περιλαμβάνει δυνάμεις της κεντροαριστεράς, των Πρασίνων και της σκληρής αριστεράς.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά:

  • Το γαλλικό σύστημα είναι πολύπλοκο και δεν είναι ανάλογο της εθνικής υποστήριξης προς ένα κόμμα. Οι νομοθέτες εκλέγονται ανά περιφέρεια. Ένας υποψήφιος βουλευτής απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων της ημέρας για να εκλεγεί κατευθείαν την Κυριακή.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, μαζί με οποιονδήποτε άλλον που κέρδισε την υποστήριξη άνω του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προχωρούν σε δεύτερο γύρο. 
  • Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, που προηγείται σε όλες τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον 289 από τις 577 έδρες.
  • Η Εθνοσυνέλευση, η κάτω βουλή, είναι το ισχυρότερο από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου. Έχει τον τελευταίο λόγο στη διαδικασία νομοθέτησης έναντι της Γερουσίας, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA