Μενού
rafa-gaza
Κατεστραμμένο σπίτι στη Ράφα | Associated Press
  • Α-
  • Α+

«Όλες οι πλευρές» συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, «συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», στη «σκιά» του κλεισίματος του περάσματος της Ράφα. 

Νωρίτερα σήμερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Κάιρο με τη Χαμάς.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση» των ομήρων, καθώς και για τις «βασικές» προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ.

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι». 

Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, η πρόταση που έγινε δεκτή από το κίνημά του περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». 

Το Ισραήλ αντιτάσσεται επί του παρόντος σε μια κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007, δεν έχει ηττηθεί. Το ισλαμιστικό κίνημα, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά του απαιτεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την παράδοση φορτίου βομβών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί 

Στο μεταξύ, ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.

Ράφα: Αμερικανική εταιρεία παίρνει τον έλεγχο του περάσματος 

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει πως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τη Haaretz, σκοπός είναι να στερηθεί η Χαμάς τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της διέλευσης σε αυτή που χαρακτήρισε «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Απαράδεκτο» να κλείνουν σημεία εισόδου βοήθειας 

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτών της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιερ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται ν' ανοίξει την Τετάρτη. 

Ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς υπηρεσίες αρωγής δήλωσαν ότι το κλείσιμο των δύο σημείων διέλευσης προς τον νότο της Γάζας, τη Ράφα, και το ελεγχόμενο από το Ισραήλ Κερέμ Σαλόμ - έχει ουσιαστικά αποκόψει τον παλαιστινιακό θύλακα από την εξωτερική βοήθεια και ελάχιστες προμήθειες υπάρχουν στο εσωτερικό του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA