Μενού
macron
Ο Εμανουέλ Μακρόν. | Yara Nardi, Pool via AP
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν να κέρδισε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα σχηματιστούν πριν από κάλπες της επόμενης εβδομάδας.

Το RN και οι σύμμαχοί του συγκέντρωσαν το 33% των ψήφων και ακολούθησε στη δεύτερη θέση το αριστερό μπλοκ με 28%. Οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 20% κατέλαβαν την 3η θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Reuters, ήταν μια τεράστια ήττα για τον Μακρόν.

Την ίδια ώρα το Associated Press σημειώνει ότι οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η ακροδεξιά συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για να κερδίσει την πλειοψηφία για πρώτη φορά, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο εν μέσω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος.

Γαλλία: Τα ποσοστά και το σύστημα

Όπως υπογραμμίζει το AP, το γαλλικό σύστημα είναι περίπλοκο, καθώς οι υποψήφιοι εκλέγονται ανά περιφέρεια.

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 60 υποψήφιοι που κέρδισαν τουλάχιστον το 50% των ψήφων την Κυριακή έχουν εκλεγεί οριστικά.

Επιπλέον, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, μαζί με οποιονδήποτε άλλον που κέρδισε περισσότερο από 12,5%, προκρίνονται για τον δεύτερο γύρο.

Σε πολλές περιφέρειες, τρεις υποψήφιοι πέρασαν στον δεύτερο γύρο, αν και έχουν ήδη ανακοινωθεί ορισμένες τακτικές για τον αποκλεισμό ακροδεξιών υποψηφίων:

  • Ο αριστερός συνασπισμός ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους του σε κάποιες περιφέρειες για να υποστηρίξει άλλους πολιτικούς που αντιτίθενται στην ακροδεξιά και συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν.
  • Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι ορισμένοι από τους υποψηφίους της θα παραιτηθούν πριν από τον δεύτερο γύρο για να εμποδίσουν την ακροδεξιά επέλαση.

Αυτό καθιστά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου αβέβαιο, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 289 από τις 577 έδρες.

Να σημειωθεί ότι η Εθνοσυνέλευση, η Κάτω Βουλή, είναι η πιο ισχυρή στη χώρα. Έχει τον τελευταίο λόγο στη νομοθετική διαδικασία για τη Γερουσία, όπου κυριαρχούν οι συντηρητικοί.

Ο Μακρόν έχει προεδρική εντολή μέχρι το 2027 και δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί πριν από το τέλος της θητείας του.

Γαλλία: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αν η Εθνική Συσπείρωση ή άλλη πολιτική δύναμη εκτός από την κεντρώα συμμαχία λάβει την πλειοψηφία, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να διορίσει έναν πρωθυπουργό (που θα ανήκει στη νέα αυτή πλειοψηφία).

Σε μια τέτοια κατάσταση - που ονομάζεται «συγκατοίκηση» στη Γαλλία - η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πολιτικές που αποκλίνουν από το σχέδιο του προέδρου, αναφέρει το AP.

Η σύγχρονη Δημοκρατία της Γαλλίας έχει βιώσει τρεις «συμβιώσεις», την τελευταία υπό τον συντηρητικό πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, από το 1997 έως το 2002.

Ο πρωθυπουργός είναι υπόλογος στο κοινοβούλιο, ηγείται της κυβέρνησης και εισάγει νομοσχέδια.

«Σε περίπτωση συμβίωσης, οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι ουσιαστικά αυτές του πρωθυπουργού», δήλωσε στο AP ο πολιτικός αναλυτής Ζαν Γκαρίγκ.

Γαλλία: Πρόεδρος vs πρωθυπουργού

Ο πρόεδρος είναι αποδυναμωμένος στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της συμβίωσης, αλλά εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στην εξωτερική πολιτική, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και την άμυνα, επειδή είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις και την επικύρωση διεθνών συνθηκών.

Ο πρόεδρος είναι επίσης ο γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και είναι αυτός που κατέχει τους πυρηνικούς κώδικες.

«Είναι δυνατό για τον πρόεδρο να αποτρέψει ή να αναστείλει προσωρινά την υλοποίηση ορισμένου αριθμού σχεδίων του πρωθυπουργού, αφού έχει την εξουσία να υπογράψει ή να μην υπογράψει τα κυβερνητικά διατάγματα ή διατάγματα», πρόσθεσε ο Γκαρίγκ.

«Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να υποβάλει αυτά τα διατάγματα προς ψήφιση από την Εθνοσυνέλευση, παρακάμπτοντας έτσι την απροθυμία του προέδρου», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ «ο πρόεδρος είναι ο αρχηγός του στρατού, ο πρωθυπουργός έχει τις ένοπλες δυνάμεις στη διάθεσή του», είπε επίσης ο Γκαρίγκ.

«Στο διπλωματικό πεδίο, επίσης, το πεδίο του προέδρου είναι σημαντικά περιορισμένο», πρόσθεσε ο Γκαρίγκ.

Γαλλία: Οι προθέσεις του Μπαρντελά

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, είπε ότι σκοπεύει «να είναι ένας πρωθυπουργός συγκατοίκησης που σέβεται το Σύνταγμα και τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά δεν συμβιβάζεται».

Ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι αν γινόταν πρωθυπουργός, θα ήταν αντίθετος στην αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία – μια πιθανότητα που ο Μακρόν δεν έχει αποκλείσει.

Ο Μπαρντελά είπε επίσης ότι θα αρνηθεί τις γαλλικές παραδόσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλων όπλων ικανών να πλήξουν στόχους εντός της ίδιας της Ρωσίας.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA