Μενού
Cyprus
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Για ακόμα μία φορά η Μέση Ανατολή φλέγεται με την κρίση να αγγίζει τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και την απειλή για περαιτέρω επέκταση του πολέμου να γίνεται όλο και περισσότερο ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες ημέρες, ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε την Κύπρο πως σε περίπτωση που επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμιά της, τότε και η ίδια θα γίνει «μέρος της πολεμικής σύρραξης».

Εξάλλου, το 2022, ο ισραηλινός στρατός έκανε ασκήσεις στην Κύπρο. Οι ασκήσεις αυτές συνδέθηκαν τότε με τον αγώνα ενάντια στη Χεζμπολάχ. Το πρώτο ζήτημα σε αυτό το σημείο είναι να υπενθυμίσουμε ποια είναι η στρατιωτική δύναμη της Κύπρου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι συνολικά ο κυπριακός στρατός αποτελείται από 12.000 άτομα ενεργό προσωπικό. Προφανώς, η κύρια στρατιωτική δύναμη από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού έρχεται κυρίως από τα περίπου 50.000 που αποτελούν τις εφεδρείες του κυπριακού στρατού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το 2022 η Εθνική Φρουρά της Κύπρου διέθετε 70 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης εκ των οποίων τα 43 είναι ρωσικά ΒΜΠ-3 και άλλα 294 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς.

Ως προς την αεροπορία, ο στρατός της Κύπρου διαθέτει 20 ελικόπτερα και φυσικά αντιαεπορικά συστήματα Tor M-1, Aspide και Oerlikon GDF. Τέλος, η Διοίκηση Ναυτικού Κύπρου διαθέτει 10 πολεμικά πλοία, τα περισσότερα εκ των οποία patrol.

Προφανώς, η κύρια ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι σύμμαχοί της. Η Κύπρος μπορεί να μην είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, σε οποιαδήποτε περίπτωση επίθεσης της Χεζμπολάχ τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να συνδράμουν και να βοηθήσουν το κράτος που δέχεται επίθεση.

Πόσο ισχυρός είναι ο στρατός της Χεζμπολάχ

xezmpolah
Μέλη της Χεζμπολάχ φωνάζουν συνθήματα στην κηδεία μέλους που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά | AP

Μία από τις πιο βαριά οπλισμένες μη κρατικές ομάδες στον κόσμο, η Χεζμπολάχ, διαθέτει όπλα συμπεριλαμβανομένων ρουκετών ακριβείας και drones, και ισχυρίζεται ότι μπορεί να πλήξει όλα τα μέρη του Ισραήλ.

Το skynews αναφέρει ότι το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ φτάνει τους 100.000, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως η οργάνωση λαμβάνει όπλα και χρήματα από το Ιράν - που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Το 2021, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah είπε ότι η ομάδα είχε 100.000 μαχητές, αν και αυτό είναι πιθανώς υπερβολή.

Το 2022, το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών υπολόγισε ότι η ομάδα μπορεί να έχει έως και 20.000 ενεργό προσωπικό.

Οι μαχητές της είναι σκληροί στη μάχη, αφού έχουν πολεμήσει εκτενώς στη Συρία για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA