Μενού
Σεισμός στη Νάπολη
Κάτοικοι κάθονται έξω κατά τη διάρκεια σεισμικής δόνησης | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 4,0 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (02/10) στη Νάπολη της Ιταλίας, στην ηφαιστιογενή και σεισμογενή Κάμπι Φλεγκρέι έχει προκαλέσει προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής.

Οι ίδιοι βίωσαν μία νύχτα τρόμου, όταν έβλεπαν κομμάτια από τα κτίρια να πέφτουν στα αυτοκίνητά τους, σε μία σειρά δονήσεων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Αρκετοί απ' αυτούς, όπως αναφέρει η Daily Mail, βγήκαν στους δρόμους έντρομοι καθώς υπήρχε διάχυτος φόβος ότι θα εκραγεί το ηφαίστειο της περιοχής.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η το ηφαίστειο γύρω από την Κάμπι Φλεγκρέι, στη Νάπολη, είχε εκραγεί τελευταία φορά το 1538 και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά «υπερηφαίστεια» της Ευρώπης, με τον συνολικό αριθμό που ζουν γύρω του να ανέρχονται στις 500.000.

Ο φόβος, όπως ειπώθηκε, είναι διάχυτος τόσο στους ειδικούς όσο και στους κατοίκους της πόλης, καθώς κοινή μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) της Ιταλίας και Πανεπιστημίου του Λονδίνου, έδειξε τον περασμένο Ιούνιο πως το ηφαίστειο οδεύει προς το «σημείο θραύσης» και μπορεί να προκαλέσει μία «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση». 

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη καταγράφηκε σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη.

Σεισμός στη Νάπολη: Η εκτίμηση των ειδικών

Το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος σχεδόν 3,2 χιλιομέτρων μεταξύ της Νάπολης και του Ποτσουόλι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV). 

Ο διευθυντής του INGV, Μάριο Ντι Βίτο, προειδοποίησε ότι «είναι πιθανό να υπάρξουν δονήσεις μεγαλύτερης έντασης» στο εγγύς μέλλον. Όπως αναφέρουν, ένα ρήγμα θα μπορούσε να ανοίξει μια ρωγμή μέσα στο φλοιό της Γης, αν και το μάγμα πρέπει ακόμη να ωθηθεί στη σωστή θέση για να συμβεί μια έκρηξη. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA