Μενού
toualeta
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η τουαλέτα να θεωρείται απλά ένας χώρος όπου οι άνθρωποι κάνουν τη φυσική τους ανάγκη, όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι σε αυτό το μέρος-ταμπού άλλαξε αρκετές φορές η ιστορία.

Σύμφωνα με το historycollection.com και το listverse.com οι επισκέψεις που άλλαξαν την παγκόσμια ιστορία είναι οι παρακάτω:

Σώθηκε ένας μελλοντικός πρόεδρος

Στις 9 Ιουνίου 1942, ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, ήταν ένας απλός νεαρός στρατιώτης και μέλος της αποστολής που θα πετούσε με ένα B26 Marauder.

Λίγες στιγμές πριν την απογείωση, ο Τζόνσον αναχώρησε από το αεροπλάνο για να επισκεφτεί την τουαλέτα. Όταν επέστρεψε, ο αντισυνταγματάρχης Φράνσις Στίβενς είχε πάρει τη θέση του.

Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να επιβιβαστεί στο επόμενο αεροσκάφος, ένα άλλο B26.Ήταν ένα τυχερό διάλειμμα.

Το πρώτο αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τις ιαπωνικές δυνάμεις και σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες.

Ανακάλυψη στοιχείου

Ο στόχος όλων των αλχημιστών του 17ου αιώνα ήταν να ανακαλύψουν ένα απίστευτα άπιαστο ελιξίριο ικανό να μετατρέπει τα βασικά μέταλλα σε χρυσό και να προσφέρει αθανασία. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν, ήταν συχνά ανορθόδοξοι, αν όχι παράξενοι.

Το 1669, ο Χένινγκ Μπραντ συνέλεξε περισσότερα από 1.500 γαλόνια ούρων από γείτονες και φίλους του.

Έβρασε τα ούρα μέχρι να μείνουν τα υπολείμματα. Το πείραμα ακολούθησε ένα συγκεκριμένο είδος διεστραμμένης λογικής.

Το νερό, υπέθετε, είναι η βάση της ζωής. Επομένως, η θεραπεία για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής θα βρισκόταν στο νερό.

Αν αυτό το νερό περνούσε μέσα από ένα άτομο, θα είχε ακόμη μεγαλύτερη μυστικιστική σύνδεση με τη ζωή.

Παρότι ο Μπραντ δεν ανακάλυψε τον δρόμο για αθανασία, βρήκε κάτι πολύτιμο.

Το τελικό αποσταγμένο προϊόν ήταν μια λευκή σκόνη που έλαμπε στο σκοτάδι. Ο Μπραντ ονόμασε την ανακάλυψή του φώσφορο.

Σήμερα, ο φώσφορος είναι το θεμέλιο της σύγχρονης ζωής.

Οι βιομηχανίες που παράγουν από λιπάσματα μέχρι χάλυβα βασίζονται στον φώσφορο.

Η αρχή ενός πολέμου

Μέχρι το 1937, η ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας είχε φτάσει σε οριακό σημείο.

Μια σειρά κλιμακούμενων στρατιωτικών ελιγμών τα δύο έθνη έφτασαν στο χείλος της σύγκρουσης.

Κάθε φορά στο παρελθόν, επικρατούσαν οι ψυχραιμότερες φωνές και οι στρατιώτες υποχωρούσαν προτού τα πράγματα εξελιχθούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αυτό συνέβαινε μέχρι ένα ιστορικό συμβάν στη γέφυρα Marco Polo,

Στις 7 Ιουλίου 1937, τα ιαπωνικά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν γύρω από την πόλη Wanping.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ένας στρατιώτης του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Στρατού, ο Σιμούρα Κικουτζίρο, έφυγε από το σημείο για να ανακουφιστεί.

Επειδή δεν υπήρχαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις κοντά, πήγε στο δάσος. Μόλις έκανε την ανάγκη του, προσπάθησε να επανενταχθεί στη μονάδα του, αλλά οι Ιάπωνες είχαν ήδη φύγει.

Χαμένος στο σκοτάδι, πήρε το δρόμο της επιστροφής στη βάση.

Στο μεταξύ, η απουσία του Κικουτζίρο προκάλεσε πανικό στον στρατό. Ιάπωνες αξιωματικοί έστειλαν στρατεύματα στο Wanping για να βρουν τον αγνοούμενο στρατιώτη τους.

Όταν οι Κινέζοι αρνήθηκαν να αφήσουν τους Ιάπωνες να εισέλθουν στο Γουάνπινγκ, μια μικρή ομάδα ιαπωνικού πεζικού προσπάθησε να παραβιάσει τα τείχη της πόλης. Απωθήθηκαν με επιτυχία.

Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, μια μεγαλύτερη ομάδα προσπάθησε να πολιορκήσει ξανά την πόλη και έριξε τους πρώτους πυροβολισμούς του Β' Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου.

Οι Ιάπωνες είχαν τη δικαιολογία που έψαχναν. Η μικρή αψιμαχία έγινε το πρόσχημα για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Κίνα.

Η σύγκρουση που προέκυψε ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος του εικοστού αιώνα στην Ασία. Μέχρι τη στιγμή της παράδοσης της Ιαπωνίας, τον Σεπτέμβριο του 1945, ο πόλεμος είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 33 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες.

Νίκη σε έναν πόλεμο

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο λαμπρός μαθηματικός και φυσικός Γουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ βρισκόταν στη Γαλλία.

Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να υπηρετήσει καλύτερα με τη νοημοσύνη του παρά να πολεμήσει.

Το 1915, ο Μπραγκ επισκέφτηκε ένα σπίτι σε ένα χωράφι. Το δωμάτιο ήταν απομονωμένο από τον έξω κόσμο, εκτός από έναν σωλήνα που έτρεχε κάτω από την τουαλέτα.

Ενώ ο Μπραγκ χρησιμοποιούσε την τουαλέτα, άκουσε πυροβολισμούς από ένα βρετανικό όπλο έξι ιντσών, 300 μέτρα μακριά.

Έκπληκτος ένιωσε ότι την ίδια ώρα ένα αεράκι ταξίδεψε μέσω του σωλήνα και της τουαλέτας.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η πίεση προκλήθηκε από τον υπέρηχο χαμηλής συχνότητας του όπλου. Εάν αυτές οι μοναδικές συχνότητες μπορούσαν να εντοπιστούν στην πηγή τους, ο Μπραγκ θα μπορούσε να εντοπίσει οποιοδήποτε εχθρικό πυροβολικό.

Ο ίδιος πειραματίστηκε με ένα μικρό άδειο ξύλινο κουτί πυρομαχικών και ένα λεπτό σύρμα πλατίνας που μπορούσε να ανιχνεύσει υπερήχους. Με αυτή τη συσκευή, οι Σύμμαχοι μπορούσαν να εντοπίσουν τα εχθρικά όπλα σε απόσταση 45 μέτρων.

Η νέα τεχνολογία ήταν μια κρίσιμη εξέλιξη που βοήθησε να αλλάξει η ροή του πολέμου και να εξασφαλίσει τη νίκη τέσσερα χρόνια αργότερα.

Η αρχή του τέλους

Στις 12 Φεβρουαρίου 1946, ο 26χρονος Αφροαμερικανός βετεράνος λοχίας Άιζακ Γούνταρντ επέστρεψε στις ΗΠΑ από τις μάχες στο εξωτερικό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο και ταξίδευε στο σπίτι του στο Γουίνσμπορο της Νότιας Καρολίνας.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ρώτησε τον οδηγό του λεωφορείου αν μπορούσε να κάνει στάση.

Έξαλλος επειδή έπρεπε να σταματήσει, ο οδηγός του λεωφορείου κάλεσε την αστυνομία, που απομάκρυνε βίαια τον Γούνταρντ από το λεωφορείο. Στο κρατητήριο τον χτύπησαν και του έβγαλαν τα μάτια.

Αρνήθηκε ιατρική περίθαλψη για τρεις ημέρε και έμεινε μόνιμα τυφλός.

Μια τέτοια θρασύτατη αστυνομική βία ήταν μια πολιτική αφύπνιση για τον Πρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν. Παρακινούμενος από την τύφλωση του Γούνταρντ, ο Τρούμαν δημιούργησε μια προεδρική επιτροπή για τα πολιτικά δικαιώματα.

Αυτή ήταν η αρχή για το τέλος στον φυλετικό διαχωρισμό στις ΗΠΑ.

Σώθηκαν ζωές

Ο βασιλιάς Γεώργιος Β' της Αγγλίας βασίλεψε από το 1727 έως το 1760. Στις 25 Οκτωβρίου 1760, είχε μόλις πιει ένα φλιτζάνι με ζεστή σοκολάτα και πήγε να χρησιμοποιήσει το μπάνιο στο παλάτι του Κένσινγκτον. Λίγα λεπτά αργότερα τον βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις του.

Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Αφού μελέτησαν εκτενώς το σώμα του, διέγνωσαν «ανατομή αορτής».

Η αορτική ανατομή είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται ρήξη στο εσωτερικό στρώμα της κύριας αρτηρίας του σώματος.

Οι διαπιστώσεις των γιατρών πάνω από το άψυχο σώμα του νεκρού βασιλιά στην τουαλέτα βοήθησαν στη διάγνωση και την πρόληψη θανάτων για χιλιάδες ανθρώπους.

Δολοφονία βασιλιά

Ο Έντμουντ Άιρονσαϊντ βασίλεψε στην Αγγλία μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα - από τις 23 Απριλίου έως τις 30 Νοεμβρίου 1016. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν Βασιλιάς.

Όταν όμως πέθανε ο πατέρας του και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια του, ο Έντμουντ κληρονόμησε τον θρόνο σε μια εποχή που η Αγγλία βρισκόταν σε πόλεμο με τη Δανία.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, έδωσε πολλές μάχες στον πόλεμο, και έτσι απέκτησε πολλούς εχθρούς. Στις 30 Νοεμβρίου 1016, ο Έντμουντ βρισκόταν στο Λονδίνο και έπρεπε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Τον μαχαίρωσαν με σπαθί ενώ αφόδευε και τον σκότωσαν.

Χώρος έμπνευσης

Ο 95χρονος Γιοσίρο Νακαμάτσου, γνωστός και ως Δρ NakaMats, είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες όλων των εποχών, με πάνω από 3.572 πατέντες με το όνομά του.

Ένας από τους μεγαλύτερους ισχυρισμούς του για φήμη είναι η δισκέτα, την οποία κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1952.

Η IBM προσπαθεί να το αμφισβητήσει. Μερικές από τις άλλες λαμπρές εφευρέσεις του ήταν το CD, το DVD, το μηχάνημα φαξ, το ταξίμετρο, το ψηφιακό ρολόι και το μηχάνημα καραόκε.

Ο πολυάσχολος Dr. NakaMats κέρδισε τόσα πολλά χρήματα, που έφτιαξε ένα επίχρυσο μπάνιο στο σπίτι του. Όπως λέει ο ίδιος είναι το δωμάτιο του σπιτιού του όπου έκανε τις περισσότερες εφευρέσεις.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA