Μενού
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ | AP / Andrew Harnik
  • Α-
  • Α+

Tον προσεχή Νοέμβριο ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα διεκδικήσουν την προεδρία των ΗΠΑ, σε μία εκλογική αναμέτρηση της οποίας το αποτέλεσμα επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Όπως σημειώνει το BBC, οι αποφάσεις της ηγεσίας του Λευκού Οίκου αφήνουν το αποτύπωμά τους με αναρίθμητους τρόπους στο εξωτερικό και ειδικότερα στα «εύφλεκτα» σημεία του πλανήτη όπως η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Γάζα.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αφορά όμως και μεγάλες δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

Η Ρωσία με το βλέμμα στην αστάθεια

Ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου στη Μόσχα Στηβ Ρόζενμπεργκ, αναρωτιέται ποιον θα προτιμούσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου. Κάποιον που τον έχει αποκαλέσει «δολοφόνο» και στέκεται δίπλα στην Ουκρανία, όπως είναι ο Τζο Μπάιντεν;

Ή εκείνον που έχει ασκήσει κριτική στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και έχει ενθαρρύνει τη Μόσχα «να κάνει ό,τι θέλει» σε κάθε μέλος του ΝΑΤΟ που δεν ανταποκρίνεται στις κατευθυντήριες γραμμές για αμυντικές δαπάνες, όπως είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε τον Τζο Μπάιντεν λόγω της «προβλεψιμότητάς του». Η Μόσχα έμεινε απογοητευμένη από την πρώτη προεδρία Τραμπ.

Το 2016 ένας Ρώσος αξιωματούχος μου παραδέχτηκε ότι γιόρτασα τη νίκη του κ. Τραμπ με ένα πούρο και ένα μπουκάλι σαμπάνια. Αλλά η σαμπάνια έμεινε σταθερή. Οι ρωσικές αρχές περίμεναν βελτίωση στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ επί προεδρίας Τραμπ.

Το βέβαιο είναι, πως όποιος κι αν κερδίσει την κούρσα για το Λευκό Οίκο, οι ρωσικές αρχές θα παρακολουθούν στενά για σημάδια μετεκλογικής πολιτικής αστάθειας και πόλωσης στην Αμερική και θα αναζητούν τρόπους να επωφεληθούν.

Κίνα: Οι διαφορές αφορούν στην Ταϊβάν

Η ανταποκρίτρια του BBC στo Πεκίνο Λάουρα Μπέκερ, τονίζει ότι και οι δύο Αμερικανοί υποψήφιοι έχουν παρόμοιες οικονομικές πολιτικές για να πολεμήσουν την άνοδο της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δασμών σε φθηνά κινεζικά προϊόντα.

Ωστόσο έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της περιφερειακής επιρροής της Κίνας.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο, είναι στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν έχει επαναλάβει τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί το αυτοδιοικούμενο νησί εάν ο πρόεδρος Σι τηρήσει την υπόσχεσή του να επανενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα, ακόμα και με τη βία εάν χρειαστεί.

Όμως ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ταϊβάν ότι υπονομεύει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα νομοσχέδιο των ΗΠΑ που έστειλε βοήθεια εκεί. Αυτό οδήγησε ορισμένους να αναρωτηθούν εάν θα ήταν πρόθυμος να βοηθήσει την Ταϊπέι εάν χρειαζόταν.

Για το Πεκίνο, ένας απρόβλεπτος Τραμπ θα μπορούσε να αποδυναμώσει και να διχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έναν άλλο εμπορικό πόλεμο.

Ούτε όμως θα είναι πολύ πρόθυμοι για άλλα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μπάιντεν καθώς θεωρούν ότι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Οι Ουκρανοί είναι θεατές

Σύμφωνα με τον Γκόρντον Κορέρα, ανταποκριτή στο Κίεβο, ίσως δεν υπάρχει ξένη χώρα για την οποία οι αμερικανικές εκλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι για την Ουκρανία.

Όλοι γνωρίζουν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ οικονομική και στρατιωτική, ήταν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία.

Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά τι λέγεται για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των δύο υποψηφίων. Όταν πρόκειται για τον Ντόναλντ Τραμπ, οι αναλυτές ξέρουν ότι έχει μιλήσει για τον τερματισμό του πολέμου και ότι γίνεται λόγος για περικοπή της βοήθειας.

Ενώ ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε μια συμφωνία που δεν της αρέσει, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνει κάποιος στην εξουσία και όχι τι λένε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ακόμη και μια νίκη του Τζο Μπάιντεν δεν θα αποτρέψει τις προκλήσεις, δεδομένου του χρόνου που χρειάστηκε για να εγκριθεί το τελευταίο πακέτο βοήθειας από το Κογκρέσο.

Το διακύβευμα για την Ουκρανία είναι υψηλό, αλλά το Κίεβο παραμένει μόνο θεατής, και το απρόβλεπτο είναι κάτι με το οποίο οι Ουκρανοί έχουν μάθει εδώ και καιρό να ζουν.

Μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το Λονδίνο

Ο διπλωματικός ανταποκριτής Τζέημς Λαντέηλ, αναφέρει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι βλέπουν τις εκλογές στις ΗΠΑ με «τρόμο».

Υπάρχει μια νευρικότητα για πιθανές αποφάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μήπως μία επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα αποδυνάμωνε τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και θα έκανε τον Πούτιν να αισθάνεται άνετα;

Μήπως θα ξεκίναγε μία άλλη μάχη με την Ευρώπη γύρω από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ; Θα πυροδοτούσε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα;

Από την άλλη, μία δεύτερη προεδρία Μπάιντεν θα αύξανε τον απομονωτισμό και τον προστατευτισμό των ΗΠΑ; Θα μπορούσε βιολογικά να ανταποκριθεί στον ρόλο για άλλα τέσσερα χρόνια;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει φόβος ότι ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά στις 5 Νοεμβρίου, ένα αποτέλεσμα που δεν γίνεται αποδεκτό ως νόμιμο από πολλούς Αμερικανούς ψηφοφόρους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική βία χειρότερη από την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Μια κρίση της αμερικανικής δημοκρατίας μπορεί να βλάψει την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ και να ενθαρρύνει αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ παρουσιάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερη αβεβαιότητα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο.

Περισσότεροι Εβραίοι - Ισραηλινοί υποστηρίζουν τον Τραμπ

Όπως αναφέρει η Γιολάντ Κνελ, ανταποκρίτρια στη Μέση Ανατολή, και οι δύο Αμερικανοί υποψήφιοι παρακολουθούνται στενά, καθώς γνωρίζουν στο Ισραήλ ότι η κούρσα για τον Λευκό Οίκο θα έχει πραγματικές συνέπειες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και συνέχισε να προμηθεύει τη χώρα με όπλα, παρόλο που έχει γίνει πιο επικριτικός για τις μάχες και τον μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώνονται.

Συνολικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό Εβραίων Ισραηλινών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα ήταν ιδανικότερος για το Ισραήλ από τον Μπάιντεν. Οι περισσότεροι αποδοκιμάζουν τον χειρισμό του πολέμου από τον Μπάιντεν. 

Οι Ισραηλινοί θυμούνται θετικά πώς ο Τραμπ αναγνώρισε επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους και έκλεισε νέες συμφωνίες για τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών μεταξύ της χώρας τους και των αραβικών κρατών.

Υποστηρίζει τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά έχει επίσης παροτρύνει το Ισραήλ να «το ξεπεράσει», υποστηρίζοντας ότι η εικόνα του καταστρέφεται.

Ενώ οι Παλαιστίνιοι βλέπουν ελάχιστες ελπίδες για μια δεύτερη θητεία Μπάιντεν, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερος. Ο πρώην πρόεδρος έχει υποσχεθεί, εάν εκλεγεί, να διακόψει κάθε αμερικανική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Μακροπρόθεσμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών αν και δεν έχει δώσει συγκεκριμένο σχέδιο για την επίτευξή της. Ο Τραμπ αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα ήθελε να δει τον Τραμπ ξανά στην εξουσία. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος λέγεται ότι «τον αγανακτεί» επειδή αναγνώρισε τη νίκη του Μπάιντεν το 2020.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA